Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bruichladdich 24 Year Old 1992 Cadenhead

Tasting Notes Posted on za, juli 17, 2021 16:24:02

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 24 Year Old 1992/2017, Cadenhead for Bresser & Timmer, Bourbon Hogshead, 150 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.9%

Onder Controle

Deze Laddie uit de Single Cask serie van Cadenhead werd speciaal voor de Nederlandse importeur Bresser & Timmer gebotteld. Ondertussen is hij natuurlijk nergens meer te krijgen, maar ik kon via een bevriend whiskyliefhebber met een open fles toch een sample bemachtigen.

Romige neus op perzik, appels, hazelnoten en rijpe meloen. Een moutig hart als van graankoekjes, maar met een mooie kruidigheid van het hout. Wat houtschaafsel, vanille en nootmuskaat. Een florale hint waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar wel mooi. Zalige neus.

Zijdezacht op de tong. Bittere appelsienen, perzik, noten en passievrucht komen eerst, onmiddellijk gevolgd door flink wat eik die met zijn kruiden deze malt gewicht en warmte geeft, maar wel flirt met houterigheid.

In de afdronk – die middellang is – krijg ik opnieuw vanille en wit fruit – maar wordt de bitterheid erg duidelijk en dominant. Gelukkig blijft één en ander prima onder controle.

Mooie Laddie die wellicht net op tijd gebotteld werd. Ook dat is een kunst, natuurlijk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bunnahabhain 11 Year Old Discovery Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on za, juli 17, 2021 07:22:44

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 11 Year Old Discovery, Gordon & Maphail 2018, Sherry Cask
Kleur: amber
ABV: 43%

Boeiend Zoet

In hun Discovery range bieden Gordon & Macphail benaderbare instapwhisky’s aan en vandaag zet ik er zo twee aan de lippen, allebei van de Islay distilleerderij Bunnahabhain. Ze zijn allebei erg jong, maar de ene rijpte op een bourbonvat, de andere op een sherryvat. Eindigen doe ik met de 11-jarige op sherry.

Zoete toetsen van gedroogd en gekonfijt fruit domineren de neus. Denk aan appelsien, perzik en mirabellen. Cake. Rode vetersnoep. Nog wat groene tuinkruiden en zachte turf op de achtergrond. Langzaam maar zeker komt daar een umami toets als van kippenbouillon bij, maar dan met een flinke druppel kandijsiroop erin. Het werkt.

De body is aan de lichte kant. Wederom eerst het fruit alvorens de rook tot ontwikkeling komt, maar die laat niet lang op zich wachten. Ook flink wat kruiden die je met een actief sherryvat zou associëren, zoals kruidnagel en kaneel en flink wat zwarte peper. Hij wil wel zijn little dirty side laten zien, maar het sherryvat houdt hem daarvoor net iets te zoet.

De afdronk is middellang, snoeperig zoet met een toets van walnoten op het sterfbed.

Boeiende maar wel erg zoete Bunna. Zo rond de 50 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)