Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 11 Year Old Discovery, Gordon & Maphail 2018, Sherry Cask
Kleur: amber
ABV: 43%

Boeiend Zoet

In hun Discovery range bieden Gordon & Macphail benaderbare instapwhisky’s aan en vandaag zet ik er zo twee aan de lippen, allebei van de Islay distilleerderij Bunnahabhain. Ze zijn allebei erg jong, maar de ene rijpte op een bourbonvat, de andere op een sherryvat. Eindigen doe ik met de 11-jarige op sherry.

Zoete toetsen van gedroogd en gekonfijt fruit domineren de neus. Denk aan appelsien, perzik en mirabellen. Cake. Rode vetersnoep. Nog wat groene tuinkruiden en zachte turf op de achtergrond. Langzaam maar zeker komt daar een umami toets als van kippenbouillon bij, maar dan met een flinke druppel kandijsiroop erin. Het werkt.

De body is aan de lichte kant. Wederom eerst het fruit alvorens de rook tot ontwikkeling komt, maar die laat niet lang op zich wachten. Ook flink wat kruiden die je met een actief sherryvat zou associëren, zoals kruidnagel en kaneel en flink wat zwarte peper. Hij wil wel zijn little dirty side laten zien, maar het sherryvat houdt hem daarvoor net iets te zoet.

De afdronk is middellang, snoeperig zoet met een toets van walnoten op het sterfbed.

Boeiende maar wel erg zoete Bunna. Zo rond de 50 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)