Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old 2008/2018 Old Particular, Douglas Laing cask #DL12939, 370 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.4%

Allemansvriend

Een oudere botteling van Douglas Laing in hun populaire Old Particular reeks. BenRiach is de leverancier van dienst. Gestookt in augustus 2008, gebotteld in augustus 2018 dus tien jaar oud op de kop.

Bloedappelsienen, nectarines, gebakken peren, overrijpe meloen en abrikozen. Dat is de neus van deze malt in een notendop. Voeg daar nog een geurtje van cederhout aan toe en het plaatje is reeds compleet.

Olieachtig op de tong, quasi romig zelfs. Abrikozen opnieuw maar nu vooraan, gevolgd door de peren en meloen. Citrus wordt op smaak tot een minimum beperkt. Ik krijg wel flinke kruiden door in de vorm van nootmuskaat, kruidnagel en zelfs wat chilipeper. Hint van walnoten. Zou dit een sherryvat kunnen zijn?

De afdronk is middellang, zacht gekruid en mierzoet met een bittertje.

Een beetje een allemansvriend die er niet echt uit schiet, maar anderzijds ook erg betaalbaar is. Slechts 55 EUR voor een flesje en nog steeds verkrijgbaar. Waar wacht je nog op? Bedankt voor het sample, Manny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).