Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 10 Year Old 2008 Old Particular Douglas Laing

Tasting Notes Posted on di, juli 13, 2021 16:14

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 10 Year Old 2008/2018 Old Particular, Douglas Laing cask #DL12939, 370 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.4%

Allemansvriend

Een oudere botteling van Douglas Laing in hun populaire Old Particular reeks. BenRiach is de leverancier van dienst. Gestookt in augustus 2008, gebotteld in augustus 2018 dus tien jaar oud op de kop.

Bloedappelsienen, nectarines, gebakken peren, overrijpe meloen en abrikozen. Dat is de neus van deze malt in een notendop. Voeg daar nog een geurtje van cederhout aan toe en het plaatje is reeds compleet.

Olieachtig op de tong, quasi romig zelfs. Abrikozen opnieuw maar nu vooraan, gevolgd door de peren en meloen. Citrus wordt op smaak tot een minimum beperkt. Ik krijg wel flinke kruiden door in de vorm van nootmuskaat, kruidnagel en zelfs wat chilipeper. Hint van walnoten. Zou dit een sherryvat kunnen zijn?

De afdronk is middellang, zacht gekruid en mierzoet met een bittertje.

Een beetje een allemansvriend die er niet echt uit schiet, maar anderzijds ook erg betaalbaar is. Slechts 55 EUR voor een flesje en nog steeds verkrijgbaar. Waar wacht je nog op? Bedankt voor het sample, Manny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Blair Athol 11 Year Old 2009 Old Particular for Belgium Douglas Laing

Tasting Notes Posted on di, juli 13, 2021 07:12

Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 11 Year Old 2009/2020 Old Particular for Dram242, Jurgen’s Whiskyhuis, De Straffe Hoek, Wine4You & Prima Vinum, Douglas Laing, Sherry Butt #DL13994, 636 bts
Kleur: goud
ABV: 62.1%

Fruit Confit

Deze Blair Athol werd door Douglas Laing gebotteld in augustus 2020 voor een collectief van Belgische whiskyshops: Dram242, Jurgen’s Whiskyhuis, De Straffe Hoek, Wine4You en Prima Vinum. Ondanks het feit dat deze 11 jaar lang mocht slapen op een sherry butt kan hij nog steeds een alcoholpercentage van 62.1% presenteren. Dat beloofd.

Aha! Dat is mooi. Een erg frisse neus die me aan de lente doet denken. Kweepeer, vers afgereden gras, Reine Claude, mirabellen, Granny Smith, een beboterde croissant en een karrenvracht aan bloemige honing. En neen, je zou niet zeggen dat deze hoog-alcoholisch is. Mooi, hoor.

Hij is erg romig op smaak. Bijna siroop. Mierzoet op hetzelfde fruit, maar dan in gekonfijte vorm. Fruit confit, zoals ze in de Provence zeggen. Lekker pikant, overigens. Da’s zowel het ABV als de kruiden van het vat die spreken. Mijn speekselklieren gaan in overdrive.

De afdronk is lang, warm, zoet, kruidig en ronduit heerlijk.

Ja, da’s een topper van Blair Athol, die mooi het midden houdt tussen sherryinvloeden en het distilleerderijkarakter. Daar hou ik wel van. Bedankt voor het sample, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).