Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 11 Year Old 2009/2020 Old Particular for Dram242, Jurgen’s Whiskyhuis, De Straffe Hoek, Wine4You & Prima Vinum, Douglas Laing, Sherry Butt #DL13994, 636 bts
Kleur: goud
ABV: 62.1%

Fruit Confit

Deze Blair Athol werd door Douglas Laing gebotteld in augustus 2020 voor een collectief van Belgische whiskyshops: Dram242, Jurgen’s Whiskyhuis, De Straffe Hoek, Wine4You en Prima Vinum. Ondanks het feit dat deze 11 jaar lang mocht slapen op een sherry butt kan hij nog steeds een alcoholpercentage van 62.1% presenteren. Dat beloofd.

Aha! Dat is mooi. Een erg frisse neus die me aan de lente doet denken. Kweepeer, vers afgereden gras, Reine Claude, mirabellen, Granny Smith, een beboterde croissant en een karrenvracht aan bloemige honing. En neen, je zou niet zeggen dat deze hoog-alcoholisch is. Mooi, hoor.

Hij is erg romig op smaak. Bijna siroop. Mierzoet op hetzelfde fruit, maar dan in gekonfijte vorm. Fruit confit, zoals ze in de Provence zeggen. Lekker pikant, overigens. Da’s zowel het ABV als de kruiden van het vat die spreken. Mijn speekselklieren gaan in overdrive.

De afdronk is lang, warm, zoet, kruidig en ronduit heerlijk.

Ja, da’s een topper van Blair Athol, die mooi het midden houdt tussen sherryinvloeden en het distilleerderijkarakter. Daar hou ik wel van. Bedankt voor het sample, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).