Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 14 Year Old 2006/2020 The Single Malts of Scotland, Elixir Distillers, Hogshead #8002620, 326 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 54.6%

Verkoold Hout

The Single Malts of Scotland is een label van Elixir Distillers. Mocht die naam u niets zeggen, denk dan Sukhinder Singh. Mocht die naam u ook niets zeggen, denk dan The Whisky Exchange. Ah, het belletje rinkelt, ik merk het. Deze Blair Athol rijpte 14 jaar lang op een hogshead en is erg bleek.

De neus begint relatief gesloten. Het duurt enkele minuten alvorens ik wat appels, peren, witte bessen, vanille en karamel doorkrijg, alsook flink wat verkoold hout. In alle eerlijkheid vind ik de neus van deze nogal eenvoudig. Daar is natuurlijk niks mis mee.

De smaak is zacht op meer wit fruit (voeg daar gerust wat kruisbes aan toe) met een beetje witte peper die hem wat punch geeft. Vanille, karamel, moutsuikers… ik ben opnieuw wat verrast van de eenvoud van deze malt. Nee, ik druk me verkeerd uit. Ik ben verrast dat Sukhinder dit vat geselecteerd heeft. Ik vind hem verrassend rechttoe-rechtaan. Close to the grain, zoals dat zo mooi verbloemd wordt.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met een licht drogend effect.

Ha! Mijn 30e ontmoeting met Blair Ahtol, maar ze had beter gekund. Een fles kost je 75 EUR bij Tom van Buds & Barrels, die ik graag bedank voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).