Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Blair Athol 14 Year Old 2006 The Single Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on ma, juli 12, 2021 16:11

Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 14 Year Old 2006/2020 The Single Malts of Scotland, Elixir Distillers, Hogshead #8002620, 326 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 54.6%

Verkoold Hout

The Single Malts of Scotland is een label van Elixir Distillers. Mocht die naam u niets zeggen, denk dan Sukhinder Singh. Mocht die naam u ook niets zeggen, denk dan The Whisky Exchange. Ah, het belletje rinkelt, ik merk het. Deze Blair Athol rijpte 14 jaar lang op een hogshead en is erg bleek.

De neus begint relatief gesloten. Het duurt enkele minuten alvorens ik wat appels, peren, witte bessen, vanille en karamel doorkrijg, alsook flink wat verkoold hout. In alle eerlijkheid vind ik de neus van deze nogal eenvoudig. Daar is natuurlijk niks mis mee.

De smaak is zacht op meer wit fruit (voeg daar gerust wat kruisbes aan toe) met een beetje witte peper die hem wat punch geeft. Vanille, karamel, moutsuikers… ik ben opnieuw wat verrast van de eenvoud van deze malt. Nee, ik druk me verkeerd uit. Ik ben verrast dat Sukhinder dit vat geselecteerd heeft. Ik vind hem verrassend rechttoe-rechtaan. Close to the grain, zoals dat zo mooi verbloemd wordt.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met een licht drogend effect.

Ha! Mijn 30e ontmoeting met Blair Ahtol, maar ze had beter gekund. Een fles kost je 75 EUR bij Tom van Buds & Barrels, die ik graag bedank voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Blair Athol 9 Year Old 2009 Druma Mor

Tasting Notes Posted on ma, juli 12, 2021 07:10

Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 9 Year Old 2009/2019 Druma Mor, The Whisky House, Ex Oloroso Sherry Cask, 87bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.8%

Appelstrudel

Druma Mor is een reeks malts van de jonge, onafhankelijke bottelaar uit… Affligem! Jawel, een nieuwe Belgische bottelaar sinds 2019. Maar de sterke man achter dit bedrijf kent u ongetwijfeld. Dat is niemand minder dan Geert De Bolle. Tot op heden hebben ze zo’n 6 releases op hun palmares staan en deze jonge Blair Athol is één van hun eerste releases. Druma Mor vertaalt (min of meer) naar ‘Drumfield’ wat op zich dan weer een verwijzing is naar het Trommelveld in Affligem, in de spreekwoordelijke achtertuin van Geert. Maar dit volledig terzijde!

Zalig zoete neus op appelstrudel, perzik in blik en mandarijn. Smeuïg en uitnodigend.

Lekker olieachtig op de tong, nog zoeter dan de neus deed vermoeden, maar met een beetje tannine die hem wat drogend maakt, maar tegelijkertijd wat gewicht geeft. Lekker gekruid op kaneel, kruidnagel en zwarte peper. De sterkte is nagenoeg perfect.

Lange, zoete en gepeperde afdronk.

Mooie Blair Athol en prima keuze van Geert en zijn kornuiten. Dankjewel voor het sample, Buds & Barrels!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).