Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 32 Year Old 1988/2020, The Maltman, Sherry Butt #808893, 506 bts
Kleur: brons
ABV: 44.4%

Klepper

De Meadowside Blending Company brengt ook zelf bottelingen op de markt onder het label ‘The Maltman’ en  ‘The Grainman’. Deze 32-jarige Benrinnes werd gestookt in het jaar dat ik meerderjarig werd en vorig jaar gebotteld op vatsterkte. Het sherry butt leverde nog altijd 506 flessen op. Man, dat kleurtje! Het is overigens de op één na oudste Benrinnes (in rijpingsjaren) die ik aan de lippen zet.

Oh, oh, oh! Wat een zalige neus. Boerenboter, oud leder, karnemelk, kersen, kruisbessen, kweepeer, okkernoten en een confituur van aardbeien. Kruidnagel en nootmuskaat. Woodsmoke. Erg rijk en rond. Ik zou hem blind zo oud niet schatten, maar who cares? Dit is erg complex en ik kan hier makkelijk een kwartier mee doorbrengen alvorens een slok te nemen. Top.

Zachter dan de bips van een baby, maar tegelijkertijd lekker rond en romig. Nu geeft hij zijn lange rijping wel prijs in de vorm van vermolmd hout, muffe toetsen van boter en donker fruit. Okkernoten verschijnen ook hier, vergezeld van hazelnoten. Een stoofpotje van rood fruit met wat groene tuinkruiden, lijkt dit wel. Man, wat is dit lekker, zeg.

En dan nog een geweldige afdronk op de koop toe. Het overrijpe, donkere en gekonfijte fruit maakt plaats voor warme kruiden en heerlijke, geraffineerde toetsen van getoaste eik.

Uitstekend. Ik ben echt van mijn sokken geblazen. Bedankt voor wederom een klepper van een sample, Manny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).