Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Benrinnes 32 Year Old 1988 The Maltman

Tasting Notes Posted on vr, juli 09, 2021 16:09

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 32 Year Old 1988/2020, The Maltman, Sherry Butt #808893, 506 bts
Kleur: brons
ABV: 44.4%

Klepper

De Meadowside Blending Company brengt ook zelf bottelingen op de markt onder het label ‘The Maltman’ en  ‘The Grainman’. Deze 32-jarige Benrinnes werd gestookt in het jaar dat ik meerderjarig werd en vorig jaar gebotteld op vatsterkte. Het sherry butt leverde nog altijd 506 flessen op. Man, dat kleurtje! Het is overigens de op één na oudste Benrinnes (in rijpingsjaren) die ik aan de lippen zet.

Oh, oh, oh! Wat een zalige neus. Boerenboter, oud leder, karnemelk, kersen, kruisbessen, kweepeer, okkernoten en een confituur van aardbeien. Kruidnagel en nootmuskaat. Woodsmoke. Erg rijk en rond. Ik zou hem blind zo oud niet schatten, maar who cares? Dit is erg complex en ik kan hier makkelijk een kwartier mee doorbrengen alvorens een slok te nemen. Top.

Zachter dan de bips van een baby, maar tegelijkertijd lekker rond en romig. Nu geeft hij zijn lange rijping wel prijs in de vorm van vermolmd hout, muffe toetsen van boter en donker fruit. Okkernoten verschijnen ook hier, vergezeld van hazelnoten. Een stoofpotje van rood fruit met wat groene tuinkruiden, lijkt dit wel. Man, wat is dit lekker, zeg.

En dan nog een geweldige afdronk op de koop toe. Het overrijpe, donkere en gekonfijte fruit maakt plaats voor warme kruiden en heerlijke, geraffineerde toetsen van getoaste eik.

Uitstekend. Ik ben echt van mijn sokken geblazen. Bedankt voor wederom een klepper van een sample, Manny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Benrinnes 21 Year Old 1992 Diageo Special Releases

Tasting Notes Posted on vr, juli 09, 2021 07:08

Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 21 Year Old 1992/2014, Diageo Special Releases, Sherry Casks, 2892 bts
Kleur: amber
ABV: 56.9%

Sulfer

Ik beken, ik heb een zwak voor de Diageo Special Releases, zeker de laatste jaren. Ik beschik over iets meer disposable income en kan me bijgevolg al eens zo’n ietwat duurdere fles veroorloven. Maar deze heb ik niet zelf gekocht. Neen, ik kreeg het sample cadeau van mijn goeie vriend Bart A., ook wel gekend onder zijn schuilnaam (nou, ja) Foamy. Merci, makker!

Een romige neus die barst van de sherry… een tikkeltje sulfer incluis. Maar ik ben Jim Murray niet, dus ik kan er tegen. Erg zacht en subtiel op rozijntjes, vermolmd hout, bruin brood en vers geboend leder. Ingetogen, moet ik zeggen. Wat kaneel, wat komijn, wat oregano. Je ruikt het potentieel.

‘Boem, paukenslag!’, zou Paul van Ostaijen uitroepen. Op smaak is het een heel ander verhaal. Krachtig, kruidig en in your face. En dan heb ik het niet alleen over het donkere en gedroogde fruit – pruimen, rozijnen, dadels, zwarte bosbessen – maar ook over de vers afgestreken lucifers en de hete kruiden. Kruidnagel, nootmuskaat, chilipeper. En lekker dat het is!

De afdronk is betrekkelijk lang, blijft zoet en kruidig en zacht drogend. De kruiden blijven erg lang nazinderen.

Ik denk dat hij wel een paar druppeltjes kan verdragen, maar ik wilde het risico niet lopen dit prachtige sample te verknoeien. Een goddelijk monster.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).