Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 21 Year Old 1992/2014, Diageo Special Releases, Sherry Casks, 2892 bts
Kleur: amber
ABV: 56.9%

Sulfer

Ik beken, ik heb een zwak voor de Diageo Special Releases, zeker de laatste jaren. Ik beschik over iets meer disposable income en kan me bijgevolg al eens zo’n ietwat duurdere fles veroorloven. Maar deze heb ik niet zelf gekocht. Neen, ik kreeg het sample cadeau van mijn goeie vriend Bart A., ook wel gekend onder zijn schuilnaam (nou, ja) Foamy. Merci, makker!

Een romige neus die barst van de sherry… een tikkeltje sulfer incluis. Maar ik ben Jim Murray niet, dus ik kan er tegen. Erg zacht en subtiel op rozijntjes, vermolmd hout, bruin brood en vers geboend leder. Ingetogen, moet ik zeggen. Wat kaneel, wat komijn, wat oregano. Je ruikt het potentieel.

‘Boem, paukenslag!’, zou Paul van Ostaijen uitroepen. Op smaak is het een heel ander verhaal. Krachtig, kruidig en in your face. En dan heb ik het niet alleen over het donkere en gedroogde fruit – pruimen, rozijnen, dadels, zwarte bosbessen – maar ook over de vers afgestreken lucifers en de hete kruiden. Kruidnagel, nootmuskaat, chilipeper. En lekker dat het is!

De afdronk is betrekkelijk lang, blijft zoet en kruidig en zacht drogend. De kruiden blijven erg lang nazinderen.

Ik denk dat hij wel een paar druppeltjes kan verdragen, maar ik wilde het risico niet lopen dit prachtige sample te verknoeien. Een goddelijk monster.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).