Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 11 Year Old 2008/2020 Wee Brother, Na Bràithrean, Oloroso Octave Finish, 75 bts
Kleur: brons
ABV: 48%

Kleine Broer

Na Bràithrean (spreek uit ‘na-brah-rin) betekent ‘de broers’ in het Keltisch. U raadt het al: deze nieuwe onafhankelijke bottelaar werd in 2019 opgericht door twee broers: Andy en Brendan. Maar het gaat verder dan dat! Ook hun releases zullen broertjes worden, dus telkens twee whisky’s van dezelfde distilleerderij en hetzelfde jaar, maar op verschillende vattypes. De ‘lichtere’ van de twee is de Wee Brother, de ‘zwaardere’ de Big Brother. Zo deden ze al een setje Glencadam 2011, Caol Ila 2011 en deze Benrinnes 2008. Wij zetten die laatste aan de lippen, head-to-head. Deze Wee Brother werd gefinisht in een first fill oloroso octave.

Lekker zoete neus op butterscotch, rabarberconfituur, hazelnoten, chocolade met pralinévulling en citroensorbet. Fruitpap met wat melkachtige toetsen na enkele minuten. Nodigt erg uit.

Mooi mondgevoel. Zijdezacht. Lekker fruitig, maar met een drogend randje. De rabarber keert weer en wordt aangevuld met gebakken appels, flink wat karamel en enkele Moorse trekjes. De kruidigheid laat zich vertalen naar kaneel, vanille en een klein snuifje saffraan. Zalig zoet.

Lange, erg zoete en zacht gekruide afdronk waarbij ik op het sterfbed plots nog een mooi streepje woodsmoke detecteer.

Indrukwekkend. Heel toegankelijk, zalig zoet dessertje. Ik vond ‘m net iets beter dan de Big Brother, maar ik hou dan ook wel erg van een zoete whisky.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).