Bottelaar: Klubb23
Regio: Orkney
Fles: Secret Orkney 16 Year Old 2004, What if BYOB-C meant something else, refill sherry butt, 98 bts
Kleur: amber
ABV: 50.6%

Defender

Eerdere releases van BYOB-C (spreek uit ‘biopsy’) kon ik stuk voor stuk bekoren. Niet veel later volgde een geweldige reeks malts onder ‘Build Your Own Bearded Commando’, maar het acroniem kan nog verder uitgewerkt worden. Wat dacht u van Build Your Own British Classic? Heerlijk toch? En weer met zo’n geweldig label. Een Defender, deze keer. Hun eerste British Classic is een Orkney malt. Daar hoeft verder weinig uitleg bij, me dunkt. Voor zij die nog niet goed wakker zijn: het is geen Scapa.

Een zachte rokerigheid – typische Orkney peat – komt mijn neusvleugels tegemoet en is de prelude tot een mooie fruitigheid met bittere appelsienen, perzik en abrikozen. Amandelen en heide komen daar al snel bij, alvorens enkele maritieme toetsen zich komen moeien. Heerlijk.

Zijdezacht, rond, rijke en op perfecte sterkte! Het zilte randje en de rook komen nu eerst, met flink wat aardse toetsen. En dan volgt het fruit in de vorm van gedroogde abrikozen, overrijpe appelsienen en ananas op de barbecue. Dit is onweerstaanbaar lekker!

De afdronk is kruidig, lang, warm en ongemeen lekker.

Een top HP! Slechts 98 flessen aan 95 EUR per stuk. Je bent er best snel bij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).