Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Eye Land Pork 21 Year Old 1998 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 23/06/2021 16:20

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Eye Land Pork 21 Year Old 1998/2021 The Whisky Jury, Refill Hogshead #twj-ork-01, 197 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 48.3%

Explosie

Orkney, Unnamed Orkney, Secret Orkney, het zijn allemaal verwijzingen naar Highland Park whisky, natuurlijk. De gekste die ik tot voor kort was tegengekomen was High Parkland van Dramfool, met een vikinghelm op het label. Maar deze nieuwe release van The Whisky Jury spant toch wel de kroon: Eye Land Pork. Het betreft een refill hogshead dat in 1998 te slapen werd gelegd. Het leverde Joeri ei zo na 200 flessen op.

Een zilte bries, zachte vanille, zoete mout, kruisbessen en mirabellen. Fruitig en maritiem, zoals het hoort. Een zachte rook en iets wat me even aan talkpoeder van Zwitsal doet denken. Hint van banaan, peer en gedroogde bloemen. Geen spoortje varkensvlees te ontdekken (note to self: wat een flauwe mop, gast!).

Op smaak explodeert hij. Onmiddellijk erg peaty (in zijn genre), lekker zoet op bloemenhoning en geel fruit, maar ook best wat vanille. En wat brak water. Perfecte balans en geweldig spirit-driven. Mooi pepertje. Best krachtig ondanks het relatief bescheiden ABV.

De afdronk gaat op en neer als een jojo tussen zoet en zilt, terwijl de rook langzaam optrekt. Het vat krijgt het laatste woord met nog een kleine opstoot van tannine, kardemom en zoethout.

Indrukwekkend goeie, spirit-driven Highland Park. Kudos, Joeri! Da’s 180 EUR well spent.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Secret Orkney 16 Year Old 2004 BYOB-C

Tasting Notes Posted on 23/06/2021 07:00

Bottelaar: Klubb23
Regio: Orkney
Fles: Secret Orkney 16 Year Old 2004, What if BYOB-C meant something else, refill sherry butt, 98 bts
Kleur: amber
ABV: 50.6%

Defender

Eerdere releases van BYOB-C (spreek uit ‘biopsy’) kon ik stuk voor stuk bekoren. Niet veel later volgde een geweldige reeks malts onder ‘Build Your Own Bearded Commando’, maar het acroniem kan nog verder uitgewerkt worden. Wat dacht u van Build Your Own British Classic? Heerlijk toch? En weer met zo’n geweldig label. Een Defender, deze keer. Hun eerste British Classic is een Orkney malt. Daar hoeft verder weinig uitleg bij, me dunkt. Voor zij die nog niet goed wakker zijn: het is geen Scapa.

Een zachte rokerigheid – typische Orkney peat – komt mijn neusvleugels tegemoet en is de prelude tot een mooie fruitigheid met bittere appelsienen, perzik en abrikozen. Amandelen en heide komen daar al snel bij, alvorens enkele maritieme toetsen zich komen moeien. Heerlijk.

Zijdezacht, rond, rijke en op perfecte sterkte! Het zilte randje en de rook komen nu eerst, met flink wat aardse toetsen. En dan volgt het fruit in de vorm van gedroogde abrikozen, overrijpe appelsienen en ananas op de barbecue. Dit is onweerstaanbaar lekker!

De afdronk is kruidig, lang, warm en ongemeen lekker.

Een top HP! Slechts 98 flessen aan 95 EUR per stuk. Je bent er best snel bij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).