Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey Elements Peated, OB 2020, Ex-Bourbon & Ex-Islay Cask
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Islay Aviv

Deze geturfde variant in de Elements trilogie van Milk & Honey werd niet van geturfde malt gestookt. Eigenlijk is dit hun Classic waarvan een deel (41%) op voormalige Islay vaten rijpte, gehuwd met malt die op bourbonvaten rijpte (59%). Ik verwacht me bijgevolg aan de Classic die ik al eerder proefde met wat zilte, maritieme en rokerige elementen.

Aangenaam rokerige neus op Granny Smith appels, citroen, gebak en iets van strandzand in de avondzon. Let op: de turf is niet in your face, hoor. Het DNA van M&H blijft intact, maar krijgt hier wel een mooie rokerige twist mee. En het werkt prima. Dit is een erg lekkere en boeiende neus.

Op de tong vertaalt dat zich naar kruisbessen, limoen, appels en honing, maar dan gewikkeld in een rokerig jasje met een zoetzure toets van pompelmoes en walnoten. Het is lekker, maar kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken. Wel een mooie panoplie aan kruiden: rozemarijn, karwij, nootmuskaat en een hint van anijs.

De afdronk is middellang en bevredigend.

Dit is veruit het beste wat ik van M&H al geproefd heb. Het feit dat het wellicht aan de vaten van Islay te danken is, is dan weer geen compliment, natuurlijk. Maar ze zijn op de goeie weg, daar in Tel Aviv. Zo’n 60 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).