Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Milk & Honey Elements Peated

Tasting Notes Posted on 18/06/2021 16:53

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey Elements Peated, OB 2020, Ex-Bourbon & Ex-Islay Cask
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Islay Aviv

Deze geturfde variant in de Elements trilogie van Milk & Honey werd niet van geturfde malt gestookt. Eigenlijk is dit hun Classic waarvan een deel (41%) op voormalige Islay vaten rijpte, gehuwd met malt die op bourbonvaten rijpte (59%). Ik verwacht me bijgevolg aan de Classic die ik al eerder proefde met wat zilte, maritieme en rokerige elementen.

Aangenaam rokerige neus op Granny Smith appels, citroen, gebak en iets van strandzand in de avondzon. Let op: de turf is niet in your face, hoor. Het DNA van M&H blijft intact, maar krijgt hier wel een mooie rokerige twist mee. En het werkt prima. Dit is een erg lekkere en boeiende neus.

Op de tong vertaalt dat zich naar kruisbessen, limoen, appels en honing, maar dan gewikkeld in een rokerig jasje met een zoetzure toets van pompelmoes en walnoten. Het is lekker, maar kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken. Wel een mooie panoplie aan kruiden: rozemarijn, karwij, nootmuskaat en een hint van anijs.

De afdronk is middellang en bevredigend.

Dit is veruit het beste wat ik van M&H al geproefd heb. Het feit dat het wellicht aan de vaten van Islay te danken is, is dan weer geen compliment, natuurlijk. Maar ze zijn op de goeie weg, daar in Tel Aviv. Zo’n 60 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Milk & Honey Elements Sherry

Tasting Notes Posted on 18/06/2021 06:52

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey Elements Sherry, OB 2020, Bourbon, Oloroso & PX
Kleur: koper
ABV: 46%

Zoetzuur

De Elements-trilogie van Milk & Honey werd in 2020 gelanceerd. De eerste die we proeven is de Sherry, die – zoals de naam al aangeeft – rijpte op oloroso en PX, hoewel er nog steeds een part bourbongerijpte malt aan toegevoegd werd. De voorbereiding van de vaten werd overigens nauwlettend gevolgd door een Rabbi om er zeker van te zijn dat ze kosher waren. M&H gebruikt ’s werelds eerste kosher vaten voor hun whisky.

Hoewel de basiswhisky (Classic) herkenbaar is, wordt deze mooi aangevuld met rood fruit, sultanas en vijgen alsook wat sap van bloedappelsienen. Walnoten en een hint van wijnazijn. Helaas zit er ook een off-note in de neus, die me – gelukkig maar heel even – aan putgeurtje doet denken. Geen idee waar dat vandaan komt.

Goeie body. De invloed van de sherry is eerder beperkt, moet ik zeggen. Ik proef vooral de Classic met een ‘sausje van sherry’, als u begrijpt wat ik bedoel. Flink wat kruiden als nootmuskaat, gember en kruidnagel. Midpalate wordt hij zoeter en krijg ik plots ook best wat kersen. Het maakt veel goed.

De afdronk is erg aangenaam, middellang en zoetzuur.

Deze ging bergop. Dubieuze neus, okay smaak en goeie finish. Zo’n 60 EUR. Met dank aan Buds & Barrels voor het sample.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).