Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 20 Year Old 1992/2012 Private Cask #141
Kleur: oud goud
ABV: 55.0%

SYN 20

Dit is al een wat oudere release van een private cask Springbank – op vatsterkte, uiteraard – met een bijzonder label, waarvan het kunstwerk door Emma Dunbar werd gemaakt. Afgezien van het feit dat het een single cask betreft dat in 1992 te slapen werd gelegd en dat het in 2012 op fles werd getrokken, kon ik er maar weinig over terugvinden. Ik heb bijgevolg geen idee wat de SYN 20 op het label te betekenen heeft.

Nou, hij is op de neus alvast verrassend atypisch. De klassieke toetsen van kalk en jute zakken blinken uit in hun afwezigheid. In de plaats krijg ik heldere toetsen van appels, kweepeer, kiwi en schoensmeer. Evolueert langzaam naar meer tropische toetsen, maar met een zilt randje. Wat is dit mooi.

Flink olieachtig en prikkelend. Nu wordt het toch onmiskenbaar Springbank. Geel fruit, quasi-tropisch (ananas, mango, pompelmoes) wordt nu gepresenteerd in een jute zak. Flink gekruid op witte peper en zout. Zag maar gerust een slok brak water. Woodsmoke bij de vleet. Helder, zoet, zilt en een beetje dirty. Erg intens, dat wel.

In de afdronk – die lekker warm en lang blijft – krijg ik nog wat banaan die de pompelmoes en mango komt vergezellen. En ondertussen blijft hij lekker peaty en overheerlijk.

Complexe, speelse en tegelijkertijd intense Springbank. Klasse!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).