Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 10 Year Old 2006/2017 Duty Paid Sample, 1st Fill Sherry Hogshead, Rotation 320
Kleur: koper
ABV: 57.3%

Vijgenconfituur

Mijn makker Anthony bracht van Springbank dit juweeltje mee. Een duty paid sample op 57.3% dat afkomstig is van een 1st fill sherry hogshead. Dat beloofd.

Weeïge neus op baby-adem, zwavelstokjes, pickles (!) en donkerzoet fruit à la vijgen. Dat wordt nog mooi aangevuld met kandijsuiker, maar ook iets van vernis en kersenlikeur. Erg amusant, maar niet gemakkelijk.

Mooie body. Onmiddellijk erg zoet, wat me verrast na die eerder scherpe neus. Herbaal ook. En erg, erg rokerig. De rook wordt zo groot dat ik even twijfel of ik de brandweer moet bellen. Eens de malt zich op je tong genesteld heeft, komt het ietwat kalkachtige, vuile karakter van Springbank mooi tot uiting, gewikkeld in een jasje van Tunesische vijgenconfituur en rauwe gember. Apart is het minste dat je deze kan noemen. Maar it grows on you. Vanaf de tweede slok was ik helemaal mee.

De afdronk is middellang, zoet met een zuurtje als van pompelmoes en een bittertje als van de pit van diezelfde pompelmoes. Hij blijft rokerig, kruidig en warm tot het eind.

Wow, dat was geen makkelijke Springbank, hoor. Maar wel erg goed eens je voorbij de toch wel wat lastige neus geraakt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).