Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 10 Year Old 2006 Duty Paid Sample

Tasting Notes Posted on za, juni 12, 2021 16:24:12

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 10 Year Old 2006/2017 Duty Paid Sample, 1st Fill Sherry Hogshead, Rotation 320
Kleur: koper
ABV: 57.3%

Vijgenconfituur

Mijn makker Anthony bracht van Springbank dit juweeltje mee. Een duty paid sample op 57.3% dat afkomstig is van een 1st fill sherry hogshead. Dat beloofd.

Weeïge neus op baby-adem, zwavelstokjes, pickles (!) en donkerzoet fruit à la vijgen. Dat wordt nog mooi aangevuld met kandijsuiker, maar ook iets van vernis en kersenlikeur. Erg amusant, maar niet gemakkelijk.

Mooie body. Onmiddellijk erg zoet, wat me verrast na die eerder scherpe neus. Herbaal ook. En erg, erg rokerig. De rook wordt zo groot dat ik even twijfel of ik de brandweer moet bellen. Eens de malt zich op je tong genesteld heeft, komt het ietwat kalkachtige, vuile karakter van Springbank mooi tot uiting, gewikkeld in een jasje van Tunesische vijgenconfituur en rauwe gember. Apart is het minste dat je deze kan noemen. Maar it grows on you. Vanaf de tweede slok was ik helemaal mee.

De afdronk is middellang, zoet met een zuurtje als van pompelmoes en een bittertje als van de pit van diezelfde pompelmoes. Hij blijft rokerig, kruidig en warm tot het eind.

Wow, dat was geen makkelijke Springbank, hoor. Maar wel erg goed eens je voorbij de toch wel wat lastige neus geraakt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Kilkerran 8 Year Old Cask Strength

Tasting Notes Posted on za, juni 12, 2021 06:23:16

Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 8 Year Old Cask Strength, OB 2019, Batch #4, Re-charred Oloroso Sherry Casks, 15.000 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.1%

Intens

Hoewel dit reeds batch 4 is van de Kilkerran Cask Strength, is het de eerste die ik aan de lippen zet. Hij rijpte op re-charred oloroso sherryvaten, wat het kleurtje verklaart. En laat hij nu net op 57.1% gebotteld zijn… ze hadden hem net zo goed de Kilkerran 100 Proof kunnen noemen, toch? Soit, laat ik maar gauw aan het proeven gaan.

Oh my, dit is een intense neus! Enerzijds donkerzoete fruitige toetsen, maar die worden snel – heel snel! – overstemt door groene tuinkruiden, ribbetjes op de barbecue, curry ketchup en vers geboend leder. Maar pas op: er zit ook een flinke snuif sulfer in, hoor. En dat is niet voor iedereen. Mooie rokerigheid, trouwens.

Op de tong laat de alcohol zich wel voelen, hoor. Wederom eerst donkerzoete toetsen als van koffie, vijgen, melkchocolade en verse kersen, maar daar worden opnieuw flink wat eik en umami toetsen aan toegevoegd. De rokerigheid is minder uitgesproken dan op de neus. En hij is een pak zoeter dan de neus beloofde. Dit gaat snel de goeie kant op. De sulfer verdwijnt om plaats te maken voor meer rood fruit, honing en pruimenlikeur. Wordt letterlijk mierzoet.

Zelfs de afdronk is intens. Rood fruit, peper, rook. Een bittere, droge toets op het sterfbed, maar dat stoort niet in het minst.

Wow, wat een intens smaakbommetje, zeg.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).