Distilleerderij: Glengyle
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Kilkerran 8 Year Old Cask Strength, OB 2019, Batch #4, Re-charred Oloroso Sherry Casks, 15.000 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.1%

Intens

Hoewel dit reeds batch 4 is van de Kilkerran Cask Strength, is het de eerste die ik aan de lippen zet. Hij rijpte op re-charred oloroso sherryvaten, wat het kleurtje verklaart. En laat hij nu net op 57.1% gebotteld zijn… ze hadden hem net zo goed de Kilkerran 100 Proof kunnen noemen, toch? Soit, laat ik maar gauw aan het proeven gaan.

Oh my, dit is een intense neus! Enerzijds donkerzoete fruitige toetsen, maar die worden snel – heel snel! – overstemt door groene tuinkruiden, ribbetjes op de barbecue, curry ketchup en vers geboend leder. Maar pas op: er zit ook een flinke snuif sulfer in, hoor. En dat is niet voor iedereen. Mooie rokerigheid, trouwens.

Op de tong laat de alcohol zich wel voelen, hoor. Wederom eerst donkerzoete toetsen als van koffie, vijgen, melkchocolade en verse kersen, maar daar worden opnieuw flink wat eik en umami toetsen aan toegevoegd. De rokerigheid is minder uitgesproken dan op de neus. En hij is een pak zoeter dan de neus beloofde. Dit gaat snel de goeie kant op. De sulfer verdwijnt om plaats te maken voor meer rood fruit, honing en pruimenlikeur. Wordt letterlijk mierzoet.

Zelfs de afdronk is intens. Rood fruit, peper, rook. Een bittere, droge toets op het sterfbed, maar dat stoort niet in het minst.

Wow, wat een intens smaakbommetje, zeg.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).