Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 3 Year Old 2018/2021 ‘One Day Old’, The Whisky Jury, first fill quarter cask, 152 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.1%

Wulken

De Whisky Jury heeft ons in het verleden al flink verwend met prachtige single cask releases. Voor zijn 14e release selecteerde hij een first fill quarter cask dat op 9 februari 2018 werd afgevuld met spirit van Caol Ila. Het werd gebotteld op 10 februari 2021 en daarom met een vette knipoog ‘One Day Old’ gedoopt. Slechts 152 flessen waren beschikbaar aan de faire prijs van 49 EUR, maar ze vlogen sneller van het schap dan u met uw ogen kan knipperen. Ik prijs me gelukkig dat ik een fles te pakken kreeg.

Flink peaty op de neus. Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer begint heerlijk te ruiken naar turf, een vissersboot, zeelucht en wulken. Ook een mooie toets van citrus en appels, zoals we wel vaker bij Caol Ila tegenkomen. Ja, je ruikt dat hij nog jong is, maar toch is dit al flink gevorderd voor zo’n piepjonge malt.

Ook op smaak is de jonge leeftijd onmiddellijk merkbaar, maar dat maakt hem net zo interessant. Scherp op zilt, stokvis en koude assen met flink wat citroenschillen en een beetje vanille. De tweede slok brengt nog wat olijven en oestersap, maar ook iets van pompelmoes en een licht medicinale toets. Krachtpatser.

Dat medicinale manifesteert zich vooral opnieuw in de lange, pittige, zilte afdronk.

Indrukwekkend is het minste wat je hier van kan zeggen. En het bewijst opnieuw dat de spirit van Caol Ila absoluut geweldig is. Dankzij het kleine vat barst deze Caol Ila van karakter, zelfs na één dag.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)