Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 3 Year Old 2018 ‘One Day Old’ The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on ma, juni 07, 2021 16:07:59

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 3 Year Old 2018/2021 ‘One Day Old’, The Whisky Jury, first fill quarter cask, 152 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.1%

Wulken

De Whisky Jury heeft ons in het verleden al flink verwend met prachtige single cask releases. Voor zijn 14e release selecteerde hij een first fill quarter cask dat op 9 februari 2018 werd afgevuld met spirit van Caol Ila. Het werd gebotteld op 10 februari 2021 en daarom met een vette knipoog ‘One Day Old’ gedoopt. Slechts 152 flessen waren beschikbaar aan de faire prijs van 49 EUR, maar ze vlogen sneller van het schap dan u met uw ogen kan knipperen. Ik prijs me gelukkig dat ik een fles te pakken kreeg.

Flink peaty op de neus. Ik heb ‘m nog maar net geschonken en de kamer begint heerlijk te ruiken naar turf, een vissersboot, zeelucht en wulken. Ook een mooie toets van citrus en appels, zoals we wel vaker bij Caol Ila tegenkomen. Ja, je ruikt dat hij nog jong is, maar toch is dit al flink gevorderd voor zo’n piepjonge malt.

Ook op smaak is de jonge leeftijd onmiddellijk merkbaar, maar dat maakt hem net zo interessant. Scherp op zilt, stokvis en koude assen met flink wat citroenschillen en een beetje vanille. De tweede slok brengt nog wat olijven en oestersap, maar ook iets van pompelmoes en een licht medicinale toets. Krachtpatser.

Dat medicinale manifesteert zich vooral opnieuw in de lange, pittige, zilte afdronk.

Indrukwekkend is het minste wat je hier van kan zeggen. En het bewijst opnieuw dat de spirit van Caol Ila absoluut geweldig is. Dankzij het kleine vat barst deze Caol Ila van karakter, zelfs na één dag.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Rum: Long Pond 2005 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on ma, juni 07, 2021 07:07:03

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: Long Pond 2005 Rum, The Whisky Jury 2021, 290 bts
Kleur: brons
ABV: 62.1%

Superglue

We blijven nog even op Jamaica voor één van de nieuwste rum releases van The Whisky Jury. Deze Long Pond werd gestookt in december 2005 en gebotteld in maart 2021. Long Pond bestaat al sinds 1753 en heeft dus een erg rijke geschiedenis, ook al is de meer recente geschiedenis wat lastiger. Omwille van problemen met de afvalverwerking en lekkende tanks ging ze in 2012 dicht. Het duurde nog tot 2017 alvorens ze weer open ging. Maar in juli 2018 werd ze getroffen door een zware brand. Vandaag de dag is Alexandre Gabriel, die we kennen van de Plantation Rums, mede-eigenaar. Het is onder zijn impuls dat de rum nu onder eigen naam op de markt komt en niet meer geblend wordt. Hoera!

Ja, hoor, deze heeft dat ook op de neus… die heerlijke funkiness in de vorm van superglue deze keer. Maar ook plasticine en een hint van caffé frappé. Flink wat karamel, mokatine en zelfs iets umami wat me aan pindasaus doet denken. Ik ben niet aan het zever – ik ben des te meer aan het genieten.

Stroperig mondgevoel, mierzoet met een hoek af. Nu krijg ik zelfs wat mokka-ijs met slagroom, van die chocolade koffieboontjes en hazelnoten. Wat is dat hier allemaal? Maar zo lekker, niet normaal.

Kruidige, relatief ‘groene’ afdronk met flink wat karamel op het sterfbed.

Awel… dit vind ik geweldig. Note to self: drink more rum!

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).