Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: Long Pond 2005 Rum, The Whisky Jury 2021, 290 bts
Kleur: brons
ABV: 62.1%

Superglue

We blijven nog even op Jamaica voor één van de nieuwste rum releases van The Whisky Jury. Deze Long Pond werd gestookt in december 2005 en gebotteld in maart 2021. Long Pond bestaat al sinds 1753 en heeft dus een erg rijke geschiedenis, ook al is de meer recente geschiedenis wat lastiger. Omwille van problemen met de afvalverwerking en lekkende tanks ging ze in 2012 dicht. Het duurde nog tot 2017 alvorens ze weer open ging. Maar in juli 2018 werd ze getroffen door een zware brand. Vandaag de dag is Alexandre Gabriel, die we kennen van de Plantation Rums, mede-eigenaar. Het is onder zijn impuls dat de rum nu onder eigen naam op de markt komt en niet meer geblend wordt. Hoera!

Ja, hoor, deze heeft dat ook op de neus… die heerlijke funkiness in de vorm van superglue deze keer. Maar ook plasticine en een hint van caffé frappé. Flink wat karamel, mokatine en zelfs iets umami wat me aan pindasaus doet denken. Ik ben niet aan het zever – ik ben des te meer aan het genieten.

Stroperig mondgevoel, mierzoet met een hoek af. Nu krijg ik zelfs wat mokka-ijs met slagroom, van die chocolade koffieboontjes en hazelnoten. Wat is dat hier allemaal? Maar zo lekker, niet normaal.

Kruidige, relatief ‘groene’ afdronk met flink wat karamel op het sterfbed.

Awel… dit vind ik geweldig. Note to self: drink more rum!

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).