Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 11 Year Old, Gordon & Macphail 2019, Sherry Casks, 208 bts
Kleur: amber
ABV: 43%

Butterscotch

Vandaag proeven we een malt uit de zogenaamde Discovery reeks van Gordon & Macphail, waarin zij entry level malts bottelen. Deze jonge Glenrothes rijpte op sherryvaten en werd gebotteld op drinksterkte.

De eerste snuif is donker en vuil – ik verdenk een toefje sulfer – maar hij herstelt zich snel. Dan wordt hij romig op karamel en butterscotch, blauwe en rode bessen en een goeie snuif kaneel. Erg zoet en fruitig na enkele minuten.

Olieachtig en erg zoet met onmiddellijk de toetsen die je associeert met sherryvaten: karamel, donker fruit, kruidnagel en kaneel, toffee en melkchocolade, maar ook wat eik nu. Vermolmd hout, zeg maar. De bessen gaan met de aandacht lopen.

De afdronk is relatief kort en romig met nog wat eik op het sterfbed.

Mooie, ietwat eenvoudige Glenrothes die door het sherryvat wat snoeperig wordt. Kapt gevaarlijk vlot binnen.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).