Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 12 Year Old 2008/2021 for Wine4You, Chinquapin Barrel #6915, 258 bts
Kleur: koper
ABV: 58.6%

Uberfruity

Nog een Chinquapin barrel van GlenAllachie en deze keer geselecteerd door Wine4You, de excellente shop in Bonheiden bestierd door de immer sympathieke Ivo Drabs. Wetende met welke kennis van zaken Ivo kan uitpakken, verwacht ik me aan een knaller van een whisky.

Holy Guacamole, wat een zalige neus! Rozijnen, amandelen, karamel, bloedappelsien, ananas op de barbecue, overrijpe banaan, vijgen, dadels en hints van Italiaanse espresso. Mijn god, hier kan ik makkelijk een kwartier mee bezig zijn alvorens zelfs nog maar de neiging te krijgen om een slok te nemen. Als hij dat op smaak kan volhouden, hebben we een kampioen in ons glas.

Olieachtig en rond, rijk en erg gelaagd. Ik ben vanaf de eerste slok al erg onder de indruk. Rozijnen, dadels, verse vijg, banaan, appelsien, abrikoos, perzik… het houdt niet op. Uberfruity op een bedje van warme kruiden die de malt gewicht én karakter geven. De tweede slok verraadt een weergaloze diepgang op sigarenkistje, pruimtabak, Tunesische confituur en licht aangebrande suikers. Doet heel even zelfs aan rum denken met flink wat mokatine. Man man man, wat een lekkere malt, zeg. Water, zegt u? Ik ben toch niet gek?

De afdronk duurt een eeuwigheid, blijft sappig en aromatisch en doet me verlangen naar nog een slok. Karamel en chocolade op het sterfbed.

Ik heb zonet mijn lekkerste GlenAllachie ooit geproefd. Pakweg 90 EUR. Bedankt voor het sample, Ivo. Niet dat ik ooit aan je getwijfeld heb, maar hiermee bewijs je eens te meer dat je weet wat een goeie whisky is!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).