Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Brora Triptych

Tasting Notes Posted on 28/05/2021 20:36

Distilleerderij: Brora
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Brora Triptych: Elusive Legacy 1972, Age of Peat 1977 & Timeless Original 1982, 500ml, 300 bts
Kleur: goud, vol goud, oud goud
ABV: 47.5%, 48.6% & 42.8%

Triptiek

Om de heropening van de legendarische Brora distilleerderij te vieren, lanceert Diageo een erg exclusieve set met drie historische malts. Op 19 mei 2021 werd het eerst vat met de nieuwe spirit te slapen gelegd – een jaar later dan gepland, maar we weten allemaal waar dat aan ligt. De heropening wordt uiteraard in stijl gevierd met deze Brora Triptych, een erg exclusieve set – gelimiteerd tot slechts 300 stuks – met drie flesjes van 50cl met het gouden goedje, zijnde een 48-jarige Elusive Legacy uit 1972, een 43-jarige Age of Peat uit 1977 en een 38-jarige Timeless Original uit 1982. Elk vertegenwoordigen ze een belangrijke mijlpaal voor de distilleerderij. Helaas zou ik een zoveelste hypotheek op de woning moeten nemen mocht ik mij zo’n prachtige set in huis willen halen, want de kostprijs is £30.000 pond – oftewel zo’n 35.000 EUR, Brexit shenanigans niet inbegrepen. Maar naast liquid history krijg je dan ook een persoonlijke uitnodiging voor een exclusieve rondleiding in de nieuwe distilleerderij. Ik had het geluk om deze drie uitzonderlijke malts te kunnen proeven. Dat doen we van jong (for lack of a better word) naar oud.

Brora 38 Year Old 1982 Timeless Original

De jongste (ha!) in de set is een vatting van malts uit het laatste volledige productiejaar, toen Brora opnieuw een traditionele licht-geturfde malt produceerde.

De neus is heerlijk fruitig, bijna tropisch en doet me in eerste instantie denken aan Clynelish op steroïden. Perzik, abrikozen, citroengras, appelsienzeste, rijpe kruisbessen, munt, kaneel, hint van leder en honing, zachte tuinkruiden en thee. Lekker waxy, hoor. Complex? Het woord werd uitgevonden voor deze neus.

Komt verrassend stevig binnen, moet ik zeggen. Opnieuw bijzonder waxy en fruitig. Het wordt nu echt wel tropisch op perzik en abrikozen die langzaam maar zeker de gedroogde toer op gaan. Maar ook mooie – bijna typische – citrustoetsen als yuzu. Excellent. En ja, je ontwaart nog een beetje turf, zij het erg subtiel.

Lange, zoete, erg romige afdronk.

Geweldige Clyneli…. Excuus – Brora!

91/100

Brora 43 year Old 1977 Age of Peat

Dit is een vatting van malts uit 1977 (het jaar dat Star Wars op het zilveren doek verscheen en ondergetekende als 7-jarige snuiter niet uit de bioscoop weg te jagen was, maar dit terzijde). De naam zegt het al, dit is een Brora uit de periode dat er zwaar geturfde malt gestookt werd om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag van de blenders.

Oh, da’s iets helemaal anders op de neus. Het begint met wat plasticine en verf – the good kind – alvorens er flink wat leder, thee, bijenwas en citroengras aan te pas komen. Mooie aardse toetsen – de weggerijpte turf? – aangevuld met peterselie en iets wat me aan dennenappels en amandelen doet denken. Origine chocolade? Koude assen, hooi, menthol en een licht zilte toets. Man, man, man, wat is me dat lekker, zeg!

Op de tong is het een explosie van smaak. Erg gelaagd en elegant. Bijenwas, ananas, appel bedekt met een zacht rokerig dekentje. Warm. Kaneel en theeblaadjes. Flink wat aardse toetsen. Licht drogend en hemels. Woorden schieten te kort.

Lange, subtiele, bijna delicate afdronk op aardse toetsen en absoluut geweldig.

Deze Brora is erg sexy. Ik ben compleet van mijn sokken geblazen.

93/100

Brora 48 Year Old 1972 Elusive Legacy

Deze 48-jarige is de oudste Brora ooit gebotteld. Bovendien werd in 1972 niet bepaald veel gestookt in deze distilleerderij. Een uniek moment op een uniek moment, me dunkt. U snapt wat ik bedoel.

OMFG! Dat is niet normaal! Aan de ene kant weer die typische tropische toetsen met ananas en citrusfruit (bergamot), maar aan de andere kant wat hooi en stalgeuren. Uitstekend! En dan een geweldige maritieme toets. Ja, een ziltje wat we even aan kreeft doet denken – ik ben niet aan het zeveren! Scheepstouw tegenover Oil of Olay. Rubberen laarzen tegenover frisse munt. Peterselie tegenover zeewier. Complex in het kwadraat.

Lekker old school – maar dat is een open deur intrappen, natuurlijk. Zachte toetsen van appel en kruidenthee, flink herbaal en wederom dat ziltje dat me echt aanstaat. Pruimtabak met munt. Minder waxy dan zijn voorgangers, maar nog steeds lekker romig en zacht geturfd. Hij blijft maar geven, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt.

De subtiele afdronk die lekker warm is, erg minty en romig doet me beseffen dat ik net één van de lekkerste whisky’s ooit heb geproefd. Om stil van te worden.

En zo wordt mijn persoonlijke top tien weer door elkaar geschud, want deze komt met stip binnen op de tweede plaats (ex aequo met de Port Ellen 39 Year Old 1978 Untold Stories).

95/100

Mijn god! Wat een absoluut voorrecht om deze malts te kunnen proeven. Onbetaalbaar en legendarisch, geproefd in erg goed gezelschap op een zonovergoten terras. Dat zijn uiteraard allemaal elementen die bijgedragen hebben aan de belevenis. En ja, het is machtige whisky. Superlatieven schieten te kort. Mijn bankrekening helaas ook.

Geproefd door Mark Dermul op 28-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



GlenAllachie 12 Year Old 2008 Single Cask #6915 for Wine4You

Tasting Notes Posted on 28/05/2021 16:44

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 12 Year Old 2008/2021 for Wine4You, Chinquapin Barrel #6915, 258 bts
Kleur: koper
ABV: 58.6%

Uberfruity

Nog een Chinquapin barrel van GlenAllachie en deze keer geselecteerd door Wine4You, de excellente shop in Bonheiden bestierd door de immer sympathieke Ivo Drabs. Wetende met welke kennis van zaken Ivo kan uitpakken, verwacht ik me aan een knaller van een whisky.

Holy Guacamole, wat een zalige neus! Rozijnen, amandelen, karamel, bloedappelsien, ananas op de barbecue, overrijpe banaan, vijgen, dadels en hints van Italiaanse espresso. Mijn god, hier kan ik makkelijk een kwartier mee bezig zijn alvorens zelfs nog maar de neiging te krijgen om een slok te nemen. Als hij dat op smaak kan volhouden, hebben we een kampioen in ons glas.

Olieachtig en rond, rijk en erg gelaagd. Ik ben vanaf de eerste slok al erg onder de indruk. Rozijnen, dadels, verse vijg, banaan, appelsien, abrikoos, perzik… het houdt niet op. Uberfruity op een bedje van warme kruiden die de malt gewicht én karakter geven. De tweede slok verraadt een weergaloze diepgang op sigarenkistje, pruimtabak, Tunesische confituur en licht aangebrande suikers. Doet heel even zelfs aan rum denken met flink wat mokatine. Man man man, wat een lekkere malt, zeg. Water, zegt u? Ik ben toch niet gek?

De afdronk duurt een eeuwigheid, blijft sappig en aromatisch en doet me verlangen naar nog een slok. Karamel en chocolade op het sterfbed.

Ik heb zonet mijn lekkerste GlenAllachie ooit geproefd. Pakweg 90 EUR. Bedankt voor het sample, Ivo. Niet dat ik ooit aan je getwijfeld heb, maar hiermee bewijs je eens te meer dat je weet wat een goeie whisky is!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



GlenAllachie 11 Year Old 2008 Single Cask #6875 for Belgium

Tasting Notes Posted on 28/05/2021 06:43

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 11 Year Old 2008/2019 for Belgium by Gos and Battle & More, Chinquapin Barrel #6875, 278 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55.4%

Chinquapin

Tot voor kort had ik nog nooit van Chinquapin gehoord, maar het blijkt een witte eik te zijn uit Noord-Amerika, verwant aan de kastanjeboom. Drankenhandel Gos uit Heers (in de buurt van Sint Truiden) bottelde dit single cask – ondertussen uitverkocht volgens hun website – uit 2008. Blijkbaar hebben ze nog wel een Sauternes Cask van GlenAllachie. Soit, wij proeven dit Chinquapin single barrel op vatsterkte dat reeds in 2019 werd gebotteld.

Erg aromatische neus op appelsienen, rozijnen, cederhout en karamel. Hint van anijs, zoethout en gekonfijte gember. Flink wat vanille en een beetje kaneel. Verse vijgen en jonge appels. Erg, erg goed.

Olieachtig en fris op de tong. Behoeft geen water. Vooral citrusfruit nu. Denk appelsienen en heldere yuzu. Abrikozen komen groots opzetten, terwijl de kruiden langzaam maar zeker je mond in vuur en vlam zetten. De speekselklieren gaan in overdrive. Opnieuw vijgen. Gesuikerde appelsienschillen. Hint van pruimtabak. Rozijnen bij de vleet. Midpalate verschijnt het hout, wat hem gewicht geeft en licht drogend maakt.

De afdronk is erg lang, warm en kruidig met flink wat karamel en sappige bloedappelsien die de tannine tegengas geeft.

Wow, dat was een indrukwekkende malt van een distilleerderij die niet zo vaak op mijn radar verschijnt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).