Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 11 Year Old 2008/2019 for Belgium by Gos and Battle & More, Chinquapin Barrel #6875, 278 bts
Kleur: oud goud
ABV: 55.4%

Chinquapin

Tot voor kort had ik nog nooit van Chinquapin gehoord, maar het blijkt een witte eik te zijn uit Noord-Amerika, verwant aan de kastanjeboom. Drankenhandel Gos uit Heers (in de buurt van Sint Truiden) bottelde dit single cask – ondertussen uitverkocht volgens hun website – uit 2008. Blijkbaar hebben ze nog wel een Sauternes Cask van GlenAllachie. Soit, wij proeven dit Chinquapin single barrel op vatsterkte dat reeds in 2019 werd gebotteld.

Erg aromatische neus op appelsienen, rozijnen, cederhout en karamel. Hint van anijs, zoethout en gekonfijte gember. Flink wat vanille en een beetje kaneel. Verse vijgen en jonge appels. Erg, erg goed.

Olieachtig en fris op de tong. Behoeft geen water. Vooral citrusfruit nu. Denk appelsienen en heldere yuzu. Abrikozen komen groots opzetten, terwijl de kruiden langzaam maar zeker je mond in vuur en vlam zetten. De speekselklieren gaan in overdrive. Opnieuw vijgen. Gesuikerde appelsienschillen. Hint van pruimtabak. Rozijnen bij de vleet. Midpalate verschijnt het hout, wat hem gewicht geeft en licht drogend maakt.

De afdronk is erg lang, warm en kruidig met flink wat karamel en sappige bloedappelsien die de tannine tegengas geeft.

Wow, dat was een indrukwekkende malt van een distilleerderij die niet zo vaak op mijn radar verschijnt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).