Distilleerderij: Brora
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Brora Triptych: Elusive Legacy 1972, Age of Peat 1977 & Timeless Original 1982, 500ml, 300 bts
Kleur: goud, vol goud, oud goud
ABV: 47.5%, 48.6% & 42.8%

Triptiek

Om de heropening van de legendarische Brora distilleerderij te vieren, lanceert Diageo een erg exclusieve set met drie historische malts. Op 19 mei 2021 werd het eerst vat met de nieuwe spirit te slapen gelegd – een jaar later dan gepland, maar we weten allemaal waar dat aan ligt. De heropening wordt uiteraard in stijl gevierd met deze Brora Triptych, een erg exclusieve set – gelimiteerd tot slechts 300 stuks – met drie flesjes van 50cl met het gouden goedje, zijnde een 48-jarige Elusive Legacy uit 1972, een 43-jarige Age of Peat uit 1977 en een 38-jarige Timeless Original uit 1982. Elk vertegenwoordigen ze een belangrijke mijlpaal voor de distilleerderij. Helaas zou ik een zoveelste hypotheek op de woning moeten nemen mocht ik mij zo’n prachtige set in huis willen halen, want de kostprijs is £30.000 pond – oftewel zo’n 35.000 EUR, Brexit shenanigans niet inbegrepen. Maar naast liquid history krijg je dan ook een persoonlijke uitnodiging voor een exclusieve rondleiding in de nieuwe distilleerderij. Ik had het geluk om deze drie uitzonderlijke malts te kunnen proeven. Dat doen we van jong (for lack of a better word) naar oud.

Brora 38 Year Old 1982 Timeless Original

De jongste (ha!) in de set is een vatting van malts uit het laatste volledige productiejaar, toen Brora opnieuw een traditionele licht-geturfde malt produceerde.

De neus is heerlijk fruitig, bijna tropisch en doet me in eerste instantie denken aan Clynelish op steroïden. Perzik, abrikozen, citroengras, appelsienzeste, rijpe kruisbessen, munt, kaneel, hint van leder en honing, zachte tuinkruiden en thee. Lekker waxy, hoor. Complex? Het woord werd uitgevonden voor deze neus.

Komt verrassend stevig binnen, moet ik zeggen. Opnieuw bijzonder waxy en fruitig. Het wordt nu echt wel tropisch op perzik en abrikozen die langzaam maar zeker de gedroogde toer op gaan. Maar ook mooie – bijna typische – citrustoetsen als yuzu. Excellent. En ja, je ontwaart nog een beetje turf, zij het erg subtiel.

Lange, zoete, erg romige afdronk.

Geweldige Clyneli…. Excuus – Brora!

91/100

Brora 43 year Old 1977 Age of Peat

Dit is een vatting van malts uit 1977 (het jaar dat Star Wars op het zilveren doek verscheen en ondergetekende als 7-jarige snuiter niet uit de bioscoop weg te jagen was, maar dit terzijde). De naam zegt het al, dit is een Brora uit de periode dat er zwaar geturfde malt gestookt werd om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag van de blenders.

Oh, da’s iets helemaal anders op de neus. Het begint met wat plasticine en verf – the good kind – alvorens er flink wat leder, thee, bijenwas en citroengras aan te pas komen. Mooie aardse toetsen – de weggerijpte turf? – aangevuld met peterselie en iets wat me aan dennenappels en amandelen doet denken. Origine chocolade? Koude assen, hooi, menthol en een licht zilte toets. Man, man, man, wat is me dat lekker, zeg!

Op de tong is het een explosie van smaak. Erg gelaagd en elegant. Bijenwas, ananas, appel bedekt met een zacht rokerig dekentje. Warm. Kaneel en theeblaadjes. Flink wat aardse toetsen. Licht drogend en hemels. Woorden schieten te kort.

Lange, subtiele, bijna delicate afdronk op aardse toetsen en absoluut geweldig.

Deze Brora is erg sexy. Ik ben compleet van mijn sokken geblazen.

93/100

Brora 48 Year Old 1972 Elusive Legacy

Deze 48-jarige is de oudste Brora ooit gebotteld. Bovendien werd in 1972 niet bepaald veel gestookt in deze distilleerderij. Een uniek moment op een uniek moment, me dunkt. U snapt wat ik bedoel.

OMFG! Dat is niet normaal! Aan de ene kant weer die typische tropische toetsen met ananas en citrusfruit (bergamot), maar aan de andere kant wat hooi en stalgeuren. Uitstekend! En dan een geweldige maritieme toets. Ja, een ziltje wat we even aan kreeft doet denken – ik ben niet aan het zeveren! Scheepstouw tegenover Oil of Olay. Rubberen laarzen tegenover frisse munt. Peterselie tegenover zeewier. Complex in het kwadraat.

Lekker old school – maar dat is een open deur intrappen, natuurlijk. Zachte toetsen van appel en kruidenthee, flink herbaal en wederom dat ziltje dat me echt aanstaat. Pruimtabak met munt. Minder waxy dan zijn voorgangers, maar nog steeds lekker romig en zacht geturfd. Hij blijft maar geven, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt.

De subtiele afdronk die lekker warm is, erg minty en romig doet me beseffen dat ik net één van de lekkerste whisky’s ooit heb geproefd. Om stil van te worden.

En zo wordt mijn persoonlijke top tien weer door elkaar geschud, want deze komt met stip binnen op de tweede plaats (ex aequo met de Port Ellen 39 Year Old 1978 Untold Stories).

95/100

Mijn god! Wat een absoluut voorrecht om deze malts te kunnen proeven. Onbetaalbaar en legendarisch, geproefd in erg goed gezelschap op een zonovergoten terras. Dat zijn uiteraard allemaal elementen die bijgedragen hebben aan de belevenis. En ja, het is machtige whisky. Superlatieven schieten te kort. Mijn bankrekening helaas ook.

Geproefd door Mark Dermul op 28-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).