Distilleerderij: Longmorn
Regio: Speyside
Fles: Longmorn 9 Year Old 2010/2020 Hart Brothers, Marsala Cask Finish, Cask #600386, 250 bts
Kleur: goud
ABV: 55.1%

Marsala

Deze Longmorn werd vorig jaar door Hart Brothers op de markt gebracht op vatsterkte. Het is een jonge malt, die een finish kreeg op een Marsala wijnvat.

De neus is eerder schuw. Het duurt even voordat hij wat aardbeien en meloen offreert, besprenkeld met bloemsuiker en nat hout. Wordt wat zoeter naarmate hij even heeft geademd. Zo zoet, dat het zelfs wat snoeperig wordt.

Prima body, rond en zoet met flink wat aardbeienconfituur en gele, harde snoepjes. Flinke snuif witte peper ook. Een bittertje als van een druivenpit verschijnt midpalate en doet hem lichtjes droog trekken. De alcohol laat zich wel goed voelen, moet ik zeggen.

De finish is mooi op meer fruit dan verwacht met ook wat donkere toetsen als karamel en overrijp fruit. Ik had verwacht dat hij de mond droog zou achterlaten, maar dat gebeurt niet. Hij sterft wel een erg bittere dood.

Leuke, jonge Longmorn die flink wat zoets overgenomen heeft van de Marsala. Bedankt voor het sample, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).