Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longmorn 15 Year Old 2005 They Inspired

Tasting Notes Posted on 20/05/2021 16:43

Distilleerderij: Longmorn
Regio: Speyside
Fles: Longmorn 15 Year Old 2005/2020 They Inspired, Michiel Wigman, Butt #18074, 238 bts
Kleur: brons
ABV: 50.9%

Kennedy

Op 13 december 2020 nam ik deel aan de Online Christmas Tasting van de Dutch Connection, onder begeleiding van Michiel Wigman en mijn Catawiki-collega Jeroen Koetsier. Deze Longmorn was één van de hoogtepunten en dat wil al wat zeggen, want het waren allemaal bijzondere drams. They Inspired is een reeks met wereldberoemde figuren op het label – prachtig getekend door Hans Dilesse nota bene – die de geschiedenis veranderden. Voor deze 15-jarige Longmorn is dat niemand minder dan John F. Kennedy.

Mijn god! Wat een neus… Een mix van bouillon en colasnoepjes, karamel en veenbessenconfituur. Tabaksbladeren. Erg smeuïg, hoor. Iets van schoolkrijt, een nieuwe lederen zadel, pruimen, dadels en chicorei. Erg mooi en complex.

Hij plakt aan je tanden als siroop. Op smaak is het eveneens een explosie van donker fruit en lekker pittig gekruid tegelijkertijd. Cola-snoepjes, beef jerky, gedroogd rood fruit, chilipeper en groene tuinkruiden. Koude espresso met chocoladeschaafsel. Machtig.

Lange, bevredigende afdronk waarin de kruiden vooral schitteren: kruidnagel, kaneel, peper. Wat appelsienmarmelade met nog een uplift van menthol op het sterfbed.

Een future classic zoals dat heet. Met een prijskaartje van zo’n 220 EUR is hij zeker niet goedkoop, maar wat een whisky!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Longmorn 9 Year Old 2010 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on 20/05/2021 07:25

Distilleerderij: Longmorn
Regio: Speyside
Fles: Longmorn 9 Year Old 2010/2020 Hart Brothers, Marsala Cask Finish, Cask #600386, 250 bts
Kleur: goud
ABV: 55.1%

Marsala

Deze Longmorn werd vorig jaar door Hart Brothers op de markt gebracht op vatsterkte. Het is een jonge malt, die een finish kreeg op een Marsala wijnvat.

De neus is eerder schuw. Het duurt even voordat hij wat aardbeien en meloen offreert, besprenkeld met bloemsuiker en nat hout. Wordt wat zoeter naarmate hij even heeft geademd. Zo zoet, dat het zelfs wat snoeperig wordt.

Prima body, rond en zoet met flink wat aardbeienconfituur en gele, harde snoepjes. Flinke snuif witte peper ook. Een bittertje als van een druivenpit verschijnt midpalate en doet hem lichtjes droog trekken. De alcohol laat zich wel goed voelen, moet ik zeggen.

De finish is mooi op meer fruit dan verwacht met ook wat donkere toetsen als karamel en overrijp fruit. Ik had verwacht dat hij de mond droog zou achterlaten, maar dat gebeurt niet. Hij sterft wel een erg bittere dood.

Leuke, jonge Longmorn die flink wat zoets overgenomen heeft van de Marsala. Bedankt voor het sample, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).