Distilleerderij: Longmorn
Regio: Speyside
Fles: Longmorn 15 Year Old 2005/2020 They Inspired, Michiel Wigman, Butt #18074, 238 bts
Kleur: brons
ABV: 50.9%

Kennedy

Op 13 december 2020 nam ik deel aan de Online Christmas Tasting van de Dutch Connection, onder begeleiding van Michiel Wigman en mijn Catawiki-collega Jeroen Koetsier. Deze Longmorn was één van de hoogtepunten en dat wil al wat zeggen, want het waren allemaal bijzondere drams. They Inspired is een reeks met wereldberoemde figuren op het label – prachtig getekend door Hans Dilesse nota bene – die de geschiedenis veranderden. Voor deze 15-jarige Longmorn is dat niemand minder dan John F. Kennedy.

Mijn god! Wat een neus… Een mix van bouillon en colasnoepjes, karamel en veenbessenconfituur. Tabaksbladeren. Erg smeuïg, hoor. Iets van schoolkrijt, een nieuwe lederen zadel, pruimen, dadels en chicorei. Erg mooi en complex.

Hij plakt aan je tanden als siroop. Op smaak is het eveneens een explosie van donker fruit en lekker pittig gekruid tegelijkertijd. Cola-snoepjes, beef jerky, gedroogd rood fruit, chilipeper en groene tuinkruiden. Koude espresso met chocoladeschaafsel. Machtig.

Lange, bevredigende afdronk waarin de kruiden vooral schitteren: kruidnagel, kaneel, peper. Wat appelsienmarmelade met nog een uplift van menthol op het sterfbed.

Een future classic zoals dat heet. Met een prijskaartje van zo’n 220 EUR is hij zeker niet goedkoop, maar wat een whisky!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).