Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Chaos Batch #1, North Star Spirits 2020, PX Hogshead & Refill Hogshead, 1.200 bts
Kleur: amber
ABV: 50%

Zilt & Zoet

Chaos ligt qua benaming weer in het verlengde van wat North Star Spirits al deed met Spica, Vega en Sirius. Allemaal zijn het verwijzingen naar de sterrenhemel. Chaos is immers wat volgde na de Big Bang. In het geval van deze whisky gaat het om drie vaten Caol Ila. Twee PX hogshead die te slapen gelegd werden in 2010 en een refill hogshead dat neergelegd werd in 2009. Na vatting zijn ze samen goed voor 1200 flessen single malt op 50%.

Hmmm… subtiele neus waarbij het typische karakter van Caol Ila (schelpjes, citrusfruit, oestersap en een hint van stokvis) mooi wordt ingepakt door een warme zoetheid. Hij vertoont ook wat herbale en medicinale trekjes alsook gelakt spek op de barbecue tegenover mango en bloedappelsien. Tot slot nog wat vers gemalen koffiebonen en wat donkere chocolade. Houdt mooi het midden tussen zoet en zilt, maar het maritieme karakter gaat uiteindelijk domineren.

Lekker olieachtig en prima sterkte. Dat begint al goed. Het is een prima voortzetting van de neus met brak water, turf, citroensap, gerookte zalm en een druppeltje olijfolie dat wordt aangevuld met gedroogde abrikoos, een handjevol noten en zelfs wat rozijntjes. Wederom zilt versus zoet, maar op smaak is het de zoete kant die met de meeste aandacht gaat lopen.

Heerlijke, middellange afdronk met een mooie rokerigheid. Naar het einde toe komt daar nog een mooi bittertje aan te pas, waardoor hij je mond droog achterlaat.

Ah, Caol Ila, wat hou ik toch van je. Ondertussen is er ook een tweede batch, ook een vatting van 3 vaten, zij het wel oloroso. Maar wat een heerlijke prijs: 65 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)