Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 6 Year Old 2013/2019, Signatory Un-Chillfiltered for The Nectar, Charred Wine Hogshead #325555, 177 bts
Kleur: koper
ABV: 62.3%

Rood Fruit

The Nectar, Belgisch importeur, selecteerde dit zogenaamd Charred Wine Hogshead uit de stallen van Signatory nabij Pitlochry. Het werd in juni 2013 afgevuld met spirit van mijn favoriete Islay distilleerderij en gebotteld in september 2019. Deze jonge, krachtige Caol Ila is bijgevolg slechts 6 jaar oud. Het alcoholpercentage doet vermoeden dat ik best wat water bij de hand hou.

Ha, heerlijke intense neus op jodium, zeewier, oestersap en zelfs iets van puree en rosbief, maar ook toetsen van rood fruit. Denk rode aalbessen en gestoofde aardbeien. Assen en zachte turfrook. Atypisch en – wat mij betreft – geweldig.

Ja, hij is krachtig op de tong – uiteraard – maar als je kleine nipjes neemt hoeft dat geen probleem te zijn. Opnieuw erg intense, hoor. En flink kruidig ook. De maritieme toetsen verschijnen eerst: jodium, assen (groots nu), turfrook en brak water, gevolgd door een heftige kruidigheid van chilipeper, kruidnagel en nootmuskaat, alvorens de fruitige toetsen de boel wat komen verzachten. Wederom rood fruit, dat spreekt. En man, dit werkt echt goed.

De afdronk is lekker lang, rokerig en zoet. Hij evolueert even naar flink zilt, ja echt brak, alvorens dan toch een gepeperde maar zoete dood te sterven.

Laat het maar sneeuwen, hoor. Dit is een fantastische winterdram. Zo’n 75 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)