Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 12 Year Old Cadenhead’s Original Collection

Tasting Notes Posted on 12/05/2021 16:14

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 12 Year Old, b. 2020 Cadenhead, Original Collection, bourbon cask
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Zwitsal

Een jonge, bleke Caol Ila, op bourbonvat gerijpt. Klassieker kan haast niet. Door Cadenhead gebotteld in 2020 in hun Original Collection. Vreemd dat het jaar van distillatie niet vermeld wordt. Wellicht een vatting van meerdere vaten, waarbij de jongste 12 jaar was.

Fruitig en fris op appeltjes en limoen, maar tegelijkertijd een licht zepige toets. Zwitsal babyshampoo, zeg maar. Gelukkig stoort het niet. Wat munt en meringue, maar ook wat bloemsuiker, visolie en de geur van een pas gedoofde kaars. Jelly beans na wat ademen.

Fris op vanille en appeltjes, flink wat oestersap en witte peper. Limoen en kiwi verschijnen, maar worden overstemt door brak water. Delicate turf.

De afdronk is lekker lang, gepeperd, peaty en zacht drogend.

Hmmm… één van de mindere goden. Geef mij dan toch maar de officiële 12-jarige. Thx, Benny!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Caol Ila 6 Year Old 2013 Signatory for The Nectar

Tasting Notes Posted on 12/05/2021 07:12

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 6 Year Old 2013/2019, Signatory Un-Chillfiltered for The Nectar, Charred Wine Hogshead #325555, 177 bts
Kleur: koper
ABV: 62.3%

Rood Fruit

The Nectar, Belgisch importeur, selecteerde dit zogenaamd Charred Wine Hogshead uit de stallen van Signatory nabij Pitlochry. Het werd in juni 2013 afgevuld met spirit van mijn favoriete Islay distilleerderij en gebotteld in september 2019. Deze jonge, krachtige Caol Ila is bijgevolg slechts 6 jaar oud. Het alcoholpercentage doet vermoeden dat ik best wat water bij de hand hou.

Ha, heerlijke intense neus op jodium, zeewier, oestersap en zelfs iets van puree en rosbief, maar ook toetsen van rood fruit. Denk rode aalbessen en gestoofde aardbeien. Assen en zachte turfrook. Atypisch en – wat mij betreft – geweldig.

Ja, hij is krachtig op de tong – uiteraard – maar als je kleine nipjes neemt hoeft dat geen probleem te zijn. Opnieuw erg intense, hoor. En flink kruidig ook. De maritieme toetsen verschijnen eerst: jodium, assen (groots nu), turfrook en brak water, gevolgd door een heftige kruidigheid van chilipeper, kruidnagel en nootmuskaat, alvorens de fruitige toetsen de boel wat komen verzachten. Wederom rood fruit, dat spreekt. En man, dit werkt echt goed.

De afdronk is lekker lang, rokerig en zoet. Hij evolueert even naar flink zilt, ja echt brak, alvorens dan toch een gepeperde maar zoete dood te sterven.

Laat het maar sneeuwen, hoor. Dit is een fantastische winterdram. Zo’n 75 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)