Exclusieve bottelingen van Dalmore zijn geen verrassing. Denken we maar aan de Dalmore 64 Trinitas, de duurste whisky ter wereld met zijn prijskaartje van £100.000.

Maar nu komt deze distilleerderij uit de Highlands op de proppen met vier speciale flessen in de Dalmore Rivers Collection, een eerbetoon aan vier belangrijke Schotse rivieren, nl. de Dee, de Spey, de Tay en de Tweed.

De opbrengst van de verkoop van deze Dalmore Rivers Collection flessen – verkoopprijs in het Verenigd Koninkrijk is £40 – gaat gedeeltelijk naar organisaties die belast zijn met het behoud van deze belangrijke natuurlijke bronnen voor de geroemde Schotse zalm.

Dalmore Dee Dram

De Dee is beroemd om haar pittoreske schoonheid en het zalmvissen. Het koninklijke buitenverblijf, Balmoral, ligt aan deze prachtige rivier. Ze ontspringt in Aberdeenshire en mondt uit in de Noordzee.

Dalmore Spey Dram

De Spey hoeft natuurlijk weinig uitleg. Het is de belangrijkste rivier in de meest prominente whiskyregio met dezelfde naam: Speyside. Ze is de tweede langste in Schotland, maar wel die met het grootste debiet.

Dalmore Tay Dram

De Tay is een grote, krachtige en majestueuze rivier. Tevens is het Schotland’s grootste rivier (en de 7de langste in heel Groot-Brittanië). Ze staat erom bekend dat je hier de grootste zalmen kan vangen. Het record is een 64 ponder, gevangen door Miss Georgina Ballantine in 1922, een record dat nog niet werd verbeterd.

Dalmore Tweed Dram

De Tweed is 156 kilometer lang en stroomt door het zogenoemde Borders-gebied van Schotland. Nabij Berwick-upon-Tweed mondt ze uit in de Noordzee. Ze is wereldberoemd voor de zalmvangst. Het is overigens de enige rivier in Groot-Brittanië waar je kan vissen zonder vergunning.

De flessen worden enkel in Schotland verkocht, maar als u ze echt wil, kan u ze ongetwijfeld online wel vinden.