Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 24 Year Old 1996/2020, Liquid Art & Dram4ALS for ALS Fonds Alain Verspecht, 150 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.9%

Amyotrofische Lateral Sclerose

ALS is de afkorting van Amyotrofische Lateral Sclerose, een aandoening die momenteel onderwerp uitmaakt van verschillende onderzoeken. Eén van onze whiskyvrienden, Alain Verspecht, is getroffen door de ziekte en heeft een fonds opgericht om geld in te zamelen om deze vooralsnog ongeneeslijke aandoening te helpen onderzoeken. Liquid Art en Dram4ALS hebben de handen in elkaar geslagen en 150 flessen van deze 24-jarige Glenrothes gelanceerd. Niet minder dan 20 EUR per verkochte fles gaat naar het fonds, wat in totaliteit een donatie van 3.000 EUR kan opleveren. Laten we er dus met z’n allen voor zorgen dat ze snel de deur uit zijn. Zelfs al drink je zelf geen whisky: ’t is binnenkort vaderdag. Of maak eens een écht goeie cocktailsaus voor bij die garnalen. Soit: just buy it and do the right thing! Ik heb mijn fles alvast besteld! Oh, ik zou het nog bijna vergeten: hij is nog verdomd lekker ook!

De neus is fris en zacht. Appels, ananas, bananenschillen en een beetje kamfer. Heldere karamel en vanillevla. Hint van witte chocolade en een subtiele florale toets. Erg aangenaam.

Hij is lekker mondvullend. Goeie body en prima sterkte. Zoet als op de neus, maar met een flinke kruidigheid als van witte peper, kamfer, zoethout en zelfs wat chili. Citroenzeste verschijnt, alsook iets van noten. Maak daar gerust marsepein van. Ananas wordt groots. Heerlijke streepje woodsmoke.

De afdronk is middellang, zesty, kruidig, warm, licht drogend en ronduit bevredigend.

Ja, zeg, whisky voor een zeer goed doel en dan bovendien van dit kaliber? Ik ga me nog een fles bestellen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).