Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenrothes 24 Year Old 1996 Liquid Art & Dram4ALS

Tasting Notes Posted on do, april 15, 2021 19:44:11

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenrothes 24 Year Old 1996/2020, Liquid Art & Dram4ALS for ALS Fonds Alain Verspecht, 150 bts
Kleur: vol goud
ABV: 50.9%

Amyotrofische Lateral Sclerose

ALS is de afkorting van Amyotrofische Lateral Sclerose, een aandoening die momenteel onderwerp uitmaakt van verschillende onderzoeken. Eén van onze whiskyvrienden, Alain Verspecht, is getroffen door de ziekte en heeft een fonds opgericht om geld in te zamelen om deze vooralsnog ongeneeslijke aandoening te helpen onderzoeken. Liquid Art en Dram4ALS hebben de handen in elkaar geslagen en 150 flessen van deze 24-jarige Glenrothes gelanceerd. Niet minder dan 20 EUR per verkochte fles gaat naar het fonds, wat in totaliteit een donatie van 3.000 EUR kan opleveren. Laten we er dus met z’n allen voor zorgen dat ze snel de deur uit zijn. Zelfs al drink je zelf geen whisky: ’t is binnenkort vaderdag. Of maak eens een écht goeie cocktailsaus voor bij die garnalen. Soit: just buy it and do the right thing! Ik heb mijn fles alvast besteld! Oh, ik zou het nog bijna vergeten: hij is nog verdomd lekker ook!

De neus is fris en zacht. Appels, ananas, bananenschillen en een beetje kamfer. Heldere karamel en vanillevla. Hint van witte chocolade en een subtiele florale toets. Erg aangenaam.

Hij is lekker mondvullend. Goeie body en prima sterkte. Zoet als op de neus, maar met een flinke kruidigheid als van witte peper, kamfer, zoethout en zelfs wat chili. Citroenzeste verschijnt, alsook iets van noten. Maak daar gerust marsepein van. Ananas wordt groots. Heerlijke streepje woodsmoke.

De afdronk is middellang, zesty, kruidig, warm, licht drogend en ronduit bevredigend.

Ja, zeg, whisky voor een zeer goed doel en dan bovendien van dit kaliber? Ik ga me nog een fles bestellen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Linkwood 18 Year Old 1997 Jack Wiebers

Tasting Notes Posted on do, april 15, 2021 16:36:57

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 18 Year Old 1997/2015 The Scottish Malt’s Steamship Line – 2nd Edition, Jack Wiebers, hogshead #7141, 134 bts
Kleur: goud
ABV: 59.5%

Agrum-snoepjes

Jack Wiebers brengt single casks op de markt met vaak vreemde titels en kunstzinnige labels. Deze valt zeker in beide categorieën. Maar het gaat ‘m natuurlijk vooral om de inhoud en dat is een 18-jarige Linkwood uit 1997 op vatsterkte.

Hola! Als ik mijn neus voor het eerst in het glas stop, moet ik meteen aan een grain whisky denken. Potloodslijpsel, hooi, heide, maïs… Maar na enkele ogenblikken ademen, komt hij helemaal open en presenteert hij tevens groene appels, kruisbessen, witte aalbessen, vruchtenthee en zelfs een hint van groene banaan. Erg fruit, zacht prikkelend van de alcohol – lekker!

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong. En ondanks het hoge ABV komt deze vlotjes binnen. Onmiddellijk erg zoet en fruitig – Europees en dan voornamelijk wit fruit – met een mooi zuurtje als van agrum-snoepjes. Acid candy noemen ze dat in Bonnie Scotland. Nog wat kinine, honing en iets van het sap van een jonge tak. Een echte zomerdram.

Lekker lange, fruitige, licht prikkelende afdronk. Ik krijg het er helemaal warm van.

Wow! Een toppertje van Linkwood, hoor. Het is dit soort malt dat menig blend zijn karakter geeft. Ben maar wat blij dat deze niet weggeblend werd. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Linkwood 12 Year Old Flora & Fauna

Tasting Notes Posted on do, april 15, 2021 06:35:25

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 12 Year Old Flora & Fauna, OB 2007
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Golden Delicious

Ook, kijk, een golden oldie. Eén van de weinige officiële releases van Linkwood, dit werkpaard van Diageo. White Horse, Haig, Dimple, Bells en nog veel meer bekende blends danken veel van hun karakter aan deze single malt uit hartje Speyside. Ik proef een oudere botteling van de officiële 12-jarige die onder het bekende Flora & Fauna label op de markt werd gebracht.

Lentefrisse neus op Golden Delicious appels, vanille en zoete mout. Hint van marsepein en een beetje citroen. Erg eenvoudig, erg toegankelijk maar onder de juiste omstandigheden – op een zonovergoten terras in de lente, om maar iets te zeggen – erg lekker.

De body is eerder licht en op smaak wordt hij zo mogelijks nog zoeter dan de neus al aankondigde. Naast de appels en marsepein – die weerkeren – krijg ik nu ook vooral wat abrikozen en een perzik, terwijl gekonfijte gember hem een bitter prikkeltje geeft. Subtiel en zomers. Niks mis mee.

De afdronk is gepeperd en licht drogend.

Een malt die volgens mij een beetje miskend is en ondergewaardeerd wordt. Ik genoot hier van. Dankjewel, Arno.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).