Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 12 Year Old Flora & Fauna, OB 2007
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Golden Delicious

Ook, kijk, een golden oldie. Eén van de weinige officiële releases van Linkwood, dit werkpaard van Diageo. White Horse, Haig, Dimple, Bells en nog veel meer bekende blends danken veel van hun karakter aan deze single malt uit hartje Speyside. Ik proef een oudere botteling van de officiële 12-jarige die onder het bekende Flora & Fauna label op de markt werd gebracht.

Lentefrisse neus op Golden Delicious appels, vanille en zoete mout. Hint van marsepein en een beetje citroen. Erg eenvoudig, erg toegankelijk maar onder de juiste omstandigheden – op een zonovergoten terras in de lente, om maar iets te zeggen – erg lekker.

De body is eerder licht en op smaak wordt hij zo mogelijks nog zoeter dan de neus al aankondigde. Naast de appels en marsepein – die weerkeren – krijg ik nu ook vooral wat abrikozen en een perzik, terwijl gekonfijte gember hem een bitter prikkeltje geeft. Subtiel en zomers. Niks mis mee.

De afdronk is gepeperd en licht drogend.

Een malt die volgens mij een beetje miskend is en ondergewaardeerd wordt. Ik genoot hier van. Dankjewel, Arno.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).