Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 18 Year Old 1997/2015 The Scottish Malt’s Steamship Line – 2nd Edition, Jack Wiebers, hogshead #7141, 134 bts
Kleur: goud
ABV: 59.5%

Agrum-snoepjes

Jack Wiebers brengt single casks op de markt met vaak vreemde titels en kunstzinnige labels. Deze valt zeker in beide categorieën. Maar het gaat ‘m natuurlijk vooral om de inhoud en dat is een 18-jarige Linkwood uit 1997 op vatsterkte.

Hola! Als ik mijn neus voor het eerst in het glas stop, moet ik meteen aan een grain whisky denken. Potloodslijpsel, hooi, heide, maïs… Maar na enkele ogenblikken ademen, komt hij helemaal open en presenteert hij tevens groene appels, kruisbessen, witte aalbessen, vruchtenthee en zelfs een hint van groene banaan. Erg fruit, zacht prikkelend van de alcohol – lekker!

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong. En ondanks het hoge ABV komt deze vlotjes binnen. Onmiddellijk erg zoet en fruitig – Europees en dan voornamelijk wit fruit – met een mooi zuurtje als van agrum-snoepjes. Acid candy noemen ze dat in Bonnie Scotland. Nog wat kinine, honing en iets van het sap van een jonge tak. Een echte zomerdram.

Lekker lange, fruitige, licht prikkelende afdronk. Ik krijg het er helemaal warm van.

Wow! Een toppertje van Linkwood, hoor. Het is dit soort malt dat menig blend zijn karakter geeft. Ben maar wat blij dat deze niet weggeblend werd. Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).