Distilleerderij: Kingsbarns
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Kingsbarns 3 Year Old 2015/2019 Single Cask Release, American Oak Bourbon Barrel #1510358, 257 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 60.8%

Pistache

Eind 2018 verscheen de langverwachte eerste release van de Kingsbarns Distillery en gestaag bouwen ze een mooie range op, maar je moet geduldig zijn. Ondertussen kreeg ik van mijn whiskygabber Anthony alvast een gul sample van dit single cask – op vatsterkte – dat in september 2015 was te slapen gelegd. Het werd gebotteld in 2019 en was de tweede distillery shop exclusive. Ondertussen zijn er al flink wat meer gebotteld, natuurlijk. Deze is zo bleek al witte wijn.

Verdacht zachte neus op vanille, lichte toetsen van karamel, limoensorbet en pistachenoten. Gras en kweepeer. Allemaal prima, maar wel heel onschuldig. Zomers.

Zelfs op de tong valt dit goed mee. Je voelt de alcohol natuurlijk wel, maar ik hap niet naar adem en voel evenmin de neiging opkomen om hier water aan toe te voegen. Prikkelt gezellig op witte peper en zoethout, terwijl het citrusfruit nu eerder naar kruisbessen neigt. De pistachenoten keren wel weer. Daarnaast nog wat perzik en tannine. Een bittertje als van een pit uit een pompelmoes. Wederom zomers, maar verre van complex en duidelijk jong. Weet je? Het stoort me niet. Ik vind dit wel lekker.

De afdronk is lang, maar dat heeft weinig met het alcoholpercentage te maken. Immers, de finish komt voort uit de interactie van veel verschillende smaakstoffen met colloïden. Dat zijn kleine deeltjes die – dankzij het niet filteren – achterblijven en bestaan uit pectines, fenolen en tannines. De resulterende langzame afgifte van de smaakstoffen zorgt voor de perceptie van een finish.

Oké, de les is voorbij! Een niet complexe, maar erg genietbare en zomerse single malt.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).