Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 1999 for Cellar Trends, OB 2009, bourbon cask #161, 204 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 59.8%

Charme

Tot 2018 was Cellar Trends het bedrijf dat instond voor de verdeling van Auchentoshan op de thuismarkt in de U.K. Het werd opgericht in 1999. Om de tienjarige samenwerking met dit bedrijf te vieren werd een vat uit 1999 op 10-jarige leeftijd gebotteld. Het gaat om single bourbon cask #161 dat op vatsterkte werd gelanceerd en als relatiegeschenk verdeeld binnen Cellar Trends. Vandaar dat je deze niet vaak zal tegenkomen. Het heeft mij – de Toshan Man – alvast tien jaar gekost om 2 flessen te vinden. Noot: de samenwerking met Cellar Trends werd stopgezet in 2018, toen het bedrijf opging in Amber Beverage Group, maar dit volledig terzijde.

Mooie, ronde neus op hooi, kamfer, limoen, marsepein, munt en witte chocolade. Gepofte rijst en tamme kastanjes. Popcorn. Een beetje atypisch, maar dat is nou net de charme van een single cask. Maar het DNA van Auchentoshan is onmiskenbaar.

Prima mondgevoel en de sterkte is erg goed. Flink wat punch zonder dat hij water nodig heeft. Nu komt het citrusfruit eerst, gevolgd door wat noten en gras maar wel mooi omfloerst door zachte tannine en witte peper. Tintelt op de tong. Prettig gevoel.

De afdronk is lang, begint zoet, maar gaat dan de bitterzoete kant op en sterft een zacht drogende dood.

Een erg leuke, maar oh-zo-moeilijk te vinden Auchentoshan. Maar mocht hij nog eens op een veiling verschijnen, zal ik er als de kippen bij zijn om hem te bemachtigen. Top Toshan!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).