Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 1999 for Cellar Trends

Tasting Notes Posted on zo, mei 02, 2021 16:26:58

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 1999 for Cellar Trends, OB 2009, bourbon cask #161, 204 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 59.8%

Charme

Tot 2018 was Cellar Trends het bedrijf dat instond voor de verdeling van Auchentoshan op de thuismarkt in de U.K. Het werd opgericht in 1999. Om de tienjarige samenwerking met dit bedrijf te vieren werd een vat uit 1999 op 10-jarige leeftijd gebotteld. Het gaat om single bourbon cask #161 dat op vatsterkte werd gelanceerd en als relatiegeschenk verdeeld binnen Cellar Trends. Vandaar dat je deze niet vaak zal tegenkomen. Het heeft mij – de Toshan Man – alvast tien jaar gekost om 2 flessen te vinden. Noot: de samenwerking met Cellar Trends werd stopgezet in 2018, toen het bedrijf opging in Amber Beverage Group, maar dit volledig terzijde.

Mooie, ronde neus op hooi, kamfer, limoen, marsepein, munt en witte chocolade. Gepofte rijst en tamme kastanjes. Popcorn. Een beetje atypisch, maar dat is nou net de charme van een single cask. Maar het DNA van Auchentoshan is onmiskenbaar.

Prima mondgevoel en de sterkte is erg goed. Flink wat punch zonder dat hij water nodig heeft. Nu komt het citrusfruit eerst, gevolgd door wat noten en gras maar wel mooi omfloerst door zachte tannine en witte peper. Tintelt op de tong. Prettig gevoel.

De afdronk is lang, begint zoet, maar gaat dan de bitterzoete kant op en sterft een zacht drogende dood.

Een erg leuke, maar oh-zo-moeilijk te vinden Auchentoshan. Maar mocht hij nog eens op een veiling verschijnen, zal ik er als de kippen bij zijn om hem te bemachtigen. Top Toshan!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Auchentoshan (Glentoshan) 5 Year Old Pure Malt

Tasting Notes Posted on zo, mei 02, 2021 07:25:48

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glentoshan 5 Year Old Pure Malt, OB 1970s Eadie Cairns, 750ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Glen?

Glentoshan? Wat? Yup. Deze Pure Malt uit de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam als Glentoshan op de markt in…  Italië. Glen Grant was daar de meest populaire malt – en nog steeds erg in trek – dus besloot toenmalig eigenaar Eadie Cairns om mijn geliefde Auchentoshan op de Italiaanse markt te gooien met ‘Glen’ in de naam. En het sloeg aan. De Glentoshan verkocht best goed. Onlangs werden een aantal cases gevonden in een Italiaanse kelder en daarvan kon ik maar liefst 6 flessen op de kop tikken. Maar is dat spul überhaupt nog drinkbaar? De screwcap zal alvast goed vast, de taxzegels waren in perfecte staat en het vulniveau was nog origineel. Erg goed bewaard, dus ik heb er goeie hoop op.

Het eerste wat opvalt op de neus zijn de sherrytoetsen! Appelsien, banaan, abrikozen met een zachte kruidigheid. Iets van marsepein en marshmallow. Dan pas wat citrus en een hint van hooi. Heeft verrassend weinig gemeen met de Auchentoshan van vandaag.

De body is nogal licht. Hij is zoet met een zure toets. Ik moet wederom denken aan abrikozen en appelsien en iets van noten. Verrassend rond, toch. Dat doet me plezier.

De afdronk is kort en erg zacht.

Een klein niemendalletje uit een lang vervlogen verleden, maar nog altijd beter dan de huidige entry level malts die mijn favoriete Lowlander uit haar stills perst.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).