Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Glentoshan 5 Year Old Pure Malt, OB 1970s Eadie Cairns, 750ml
Kleur: goud
ABV: 40%

Glen?

Glentoshan? Wat? Yup. Deze Pure Malt uit de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam als Glentoshan op de markt in…  Italië. Glen Grant was daar de meest populaire malt – en nog steeds erg in trek – dus besloot toenmalig eigenaar Eadie Cairns om mijn geliefde Auchentoshan op de Italiaanse markt te gooien met ‘Glen’ in de naam. En het sloeg aan. De Glentoshan verkocht best goed. Onlangs werden een aantal cases gevonden in een Italiaanse kelder en daarvan kon ik maar liefst 6 flessen op de kop tikken. Maar is dat spul überhaupt nog drinkbaar? De screwcap zal alvast goed vast, de taxzegels waren in perfecte staat en het vulniveau was nog origineel. Erg goed bewaard, dus ik heb er goeie hoop op.

Het eerste wat opvalt op de neus zijn de sherrytoetsen! Appelsien, banaan, abrikozen met een zachte kruidigheid. Iets van marsepein en marshmallow. Dan pas wat citrus en een hint van hooi. Heeft verrassend weinig gemeen met de Auchentoshan van vandaag.

De body is nogal licht. Hij is zoet met een zure toets. Ik moet wederom denken aan abrikozen en appelsien en iets van noten. Verrassend rond, toch. Dat doet me plezier.

De afdronk is kort en erg zacht.

Een klein niemendalletje uit een lang vervlogen verleden, maar nog altijd beter dan de huidige entry level malts die mijn favoriete Lowlander uit haar stills perst.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).