Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 18 Year Old 2002 The Whisky Kingdom for Wu Dram Clan, bourbon barrel #Z02/20201, 175 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.0%

 Papaja

Nou, nou, deze whisky werd pas dit jaar gelanceerd en heeft nu al de allures van een future classic en is bijgevolg nergens meer te vinden – tenzij je bereid bent er een klein fortuin voor neer te tellen. Ik kon gelukkig een sample te pakken krijgen via mijn Nederlandse whiskygabber Marcel. Het gaat nochtans om een redelijke klassieker, hoor: Bowmore die 18 jaar lang op een bourbonvat rijpte. Laat ons een checken waar all the fuss vandaan komt.

De neus is expressief en bijzonder op zilverpoets, assen en zand. Strandzand, welteverstaan. Limoensap, kalk en wat kaarsvet. Het geheel zit in een jute zak. Licht metalige toets. Hoewel interessant, staat mijn wereld nog niet op zijn kop.

Olieachtige structuur die lekker mondvullend is. Aha! Dat is boeiend: hint van tropisch fruit (denk pompelmoes, papaja, passievrucht) overstemt door flink maritieme toetsen als brak water, oestersap en kiezeltjes op het strand. Wordt een heuse strijd tussen zoet en zilt. Eucalyptus geeft hem een frisse lift, terwijl het hout een flink pepertje met zich meebrengt. Oké, dit is wel heel erg goed, moet ik toegeven.

In de lange afdronk moet zoet het afleggen tegen zilt, terwijl assen lang blijven hangen.

Wow, oké, indrukwekkend voor een Bowmore van minder dan 20 jaar oud, moeten we niet flauw over doen. Maar ondertussen bijna 400 EUR, wat natuurlijk te gek voor woorden is. Dankjewel, Marcel.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)