Bottelaar: Beek Spirits
Regio: Nederland
Fles: Beek Rum Whisky Barrel Finish, 50ml
Kleur: vol goud
ABV: 45.8%

Jack Daniel’s

Jan Beek stelde, in samenwerking met Badass Brewing een geschenkpakket samen voor de feestdagen. Twee Happy Face biertjes in combinatie met de whisky en de rum van BEEK Spirits. Vandaag zet ik de rum aan de lippen en combineer dit dan met plezier met het bijhorende biertje (dat elders op het blog apart besproken wordt). De rum kreeg overigens een finish op een first fill Jack Daniel’s barrel.

Hola! Dat is een mooie neus. Onrijpe banaan, etherische oliën, een Tupperware doosje, suiker en zachte vanille. Dit staat me erg aan.

Lekker olieachtig, bijna stroperig, op de tong. Onrijpe banaan opnieuw (lekker romig), ananas, hint van marsepein en zachte kruiden met saffraan en nootmuskaat op kop. Prima sterkte, ook. Ik zou je niet kunnen vertellen wat de invloed van het Jack Daniel’s whiskyvat geweest is, behoudens eventueel een extra zoetje. Hoe dan ook, dit is erg lekker.

De afdronk duurt relatief lang, heeft een chemisch zoetje (géén off-note) en een snoeperige toets (wederom banaan).

Speelse rum die het wellicht ook erg goed zal doen in een cocktail. Maar wij zetten hem gewoon naast het speciaal hiervoor gebrouwen HappyFace bier, een quadrupel die met deze rum geïnfuseerd werd.

Druilerig

Je kan rum met heel wat drankjes combineren, maar bier lijkt me daar niet bepaald één van. Bier rijpen op een rumvat – zoals Duvel deed – tot daar aan toe. Maar een biertje naast een glas rum en van beiden genieten… het lijkt me wat vreemd. Soit, als je deze volgorde respecteert, valt het nog mee. Neem een sip van de rum (die echt wel lekker is) en wals hem rond in je mond. Eens doorgeslikt, laat je hem volgen door een flinke slok van de quadrupel. De rum zal de zoetzure toetsen van het bier verzachten en er een toets van karamel aan toevoegen.

Ik kan niet zeggen dat ik dit een smaaksensatie of een ontdekking vind, maar het was wel een manier om een druilerige zondagnamiddag wat op te fleuren. Meer ook weer niet.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).