Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

RUM : Beek Rum Whisky Barrel Finish

Tasting Notes Posted on 20/04/2021 16:27

Bottelaar: Beek Spirits
Regio: Nederland
Fles: Beek Rum Whisky Barrel Finish, 50ml
Kleur: vol goud
ABV: 45.8%

Jack Daniel’s

Jan Beek stelde, in samenwerking met Badass Brewing een geschenkpakket samen voor de feestdagen. Twee Happy Face biertjes in combinatie met de whisky en de rum van BEEK Spirits. Vandaag zet ik de rum aan de lippen en combineer dit dan met plezier met het bijhorende biertje (dat elders op het blog apart besproken wordt). De rum kreeg overigens een finish op een first fill Jack Daniel’s barrel.

Hola! Dat is een mooie neus. Onrijpe banaan, etherische oliën, een Tupperware doosje, suiker en zachte vanille. Dit staat me erg aan.

Lekker olieachtig, bijna stroperig, op de tong. Onrijpe banaan opnieuw (lekker romig), ananas, hint van marsepein en zachte kruiden met saffraan en nootmuskaat op kop. Prima sterkte, ook. Ik zou je niet kunnen vertellen wat de invloed van het Jack Daniel’s whiskyvat geweest is, behoudens eventueel een extra zoetje. Hoe dan ook, dit is erg lekker.

De afdronk duurt relatief lang, heeft een chemisch zoetje (géén off-note) en een snoeperige toets (wederom banaan).

Speelse rum die het wellicht ook erg goed zal doen in een cocktail. Maar wij zetten hem gewoon naast het speciaal hiervoor gebrouwen HappyFace bier, een quadrupel die met deze rum geïnfuseerd werd.

Druilerig

Je kan rum met heel wat drankjes combineren, maar bier lijkt me daar niet bepaald één van. Bier rijpen op een rumvat – zoals Duvel deed – tot daar aan toe. Maar een biertje naast een glas rum en van beiden genieten… het lijkt me wat vreemd. Soit, als je deze volgorde respecteert, valt het nog mee. Neem een sip van de rum (die echt wel lekker is) en wals hem rond in je mond. Eens doorgeslikt, laat je hem volgen door een flinke slok van de quadrupel. De rum zal de zoetzure toetsen van het bier verzachten en er een toets van karamel aan toevoegen.

Ik kan niet zeggen dat ik dit een smaaksensatie of een ontdekking vind, maar het was wel een manier om een druilerige zondagnamiddag wat op te fleuren. Meer ook weer niet.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Beek Whisky Rum Barrel Finish

Tasting Notes Posted on 20/04/2021 07:23

Bottelaar: Beek Spirits
Regio: Nederland
Fles: Beek Whisky Rum Barrel Finish, 50ml
Kleur: goud
ABV: 41.2%

Foursquare

Tijdens de feestdagen ontving ik een pakketje van mijn gabber Manny met daarin 4 flesjes: whisky, rum en twee bijpassende biertjes, allemaal afkomstig van BEEK (in hoofdletters). De bezieler is Jan Beek, die zijn eigen merk lanceerde in maart 2018 en sindsdien al heel wat moois gebotteld heeft: Eau De Vie, Calvados, Bitter, Rum, Gin, Oude Genever, Korenwijn, Whisky, Cognac, Negroni, Vermouth, Spiced Rum, Speculaaslikeur, Amaretto, Limoncello en Liqueur d’Orange… U merkt het, hij is van alle (spirit)markten thuis. Ik begin alvast met zijn whisky die 9 maanden lang op een Foursquare rumvat gefinisht werd. Daarna combineer ik dat even met het bijhorende biertje (dat een aparte tasting note krijgt op het blog).

De neus is alvast snoeperig zoet, op veel karamel en citrusfruit (pomelo en limoen), gebakken appeltjes en sultanas. Niet slecht, maar eerder onschuldig en gewoontjes. Het rumvat heeft wellicht flink wat zoets toegevoegd.

De body is prima. Lekker olieachtig. De whisky smaakt zoet, te zoet naar mijn gading, en is erg snoeperig. Een pepertje en wat kruidnagel zorgt voor een warme kruidigheid. De whisky is (helaas) erg ééndimensionaal. Rietsuiker wordt mijn deel, wellicht door het rumvat.

De finish is middellang, mierzoet en doet me niet zo heel veel. Dit kon net zo goed een appelsienlikeur geweest zijn.

Okay, de whisky is dus middelmatig en weinig uitgesproken, maar je moet het ‘in zijn genre’ zien. Dit is immers een whisky die bedoeld is om te combineren met de HappyFace Quadrupel.

Half & Half

De combinatie van whisky en bier is niet zo ver gezocht. Deze zogenaamde ‘Half & Half’ (een halve pint bier in combinatie met een dram whisky) gaat terug tot de 1920s, toen de Schotten en Ieren in de pub graag nog iets sterkers hadden naast hun biertje. In het geval van de Beek Whisky en de HappyFace quadrupel kan ik helaas niet zeggen dat de som van de onderdelen meer is.

Het bier domineert de combinatie en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze niet voor elkaar gemaakt zijn. Dat geeft half & half een nieuwe betekenis.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).