Bottelaar: Beek Spirits
Regio: Nederland
Fles: Beek Whisky Rum Barrel Finish, 50ml
Kleur: goud
ABV: 41.2%

Foursquare

Tijdens de feestdagen ontving ik een pakketje van mijn gabber Manny met daarin 4 flesjes: whisky, rum en twee bijpassende biertjes, allemaal afkomstig van BEEK (in hoofdletters). De bezieler is Jan Beek, die zijn eigen merk lanceerde in maart 2018 en sindsdien al heel wat moois gebotteld heeft: Eau De Vie, Calvados, Bitter, Rum, Gin, Oude Genever, Korenwijn, Whisky, Cognac, Negroni, Vermouth, Spiced Rum, Speculaaslikeur, Amaretto, Limoncello en Liqueur d’Orange… U merkt het, hij is van alle (spirit)markten thuis. Ik begin alvast met zijn whisky die 9 maanden lang op een Foursquare rumvat gefinisht werd. Daarna combineer ik dat even met het bijhorende biertje (dat een aparte tasting note krijgt op het blog).

De neus is alvast snoeperig zoet, op veel karamel en citrusfruit (pomelo en limoen), gebakken appeltjes en sultanas. Niet slecht, maar eerder onschuldig en gewoontjes. Het rumvat heeft wellicht flink wat zoets toegevoegd.

De body is prima. Lekker olieachtig. De whisky smaakt zoet, te zoet naar mijn gading, en is erg snoeperig. Een pepertje en wat kruidnagel zorgt voor een warme kruidigheid. De whisky is (helaas) erg ééndimensionaal. Rietsuiker wordt mijn deel, wellicht door het rumvat.

De finish is middellang, mierzoet en doet me niet zo heel veel. Dit kon net zo goed een appelsienlikeur geweest zijn.

Okay, de whisky is dus middelmatig en weinig uitgesproken, maar je moet het ‘in zijn genre’ zien. Dit is immers een whisky die bedoeld is om te combineren met de HappyFace Quadrupel.

Half & Half

De combinatie van whisky en bier is niet zo ver gezocht. Deze zogenaamde ‘Half & Half’ (een halve pint bier in combinatie met een dram whisky) gaat terug tot de 1920s, toen de Schotten en Ieren in de pub graag nog iets sterkers hadden naast hun biertje. In het geval van de Beek Whisky en de HappyFace quadrupel kan ik helaas niet zeggen dat de som van de onderdelen meer is.

Het bier domineert de combinatie en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze niet voor elkaar gemaakt zijn. Dat geeft half & half een nieuwe betekenis.

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).