Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 1984/1995 The Ultimate, Sherry Butt #4034, 840 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Winegums & Guimauve

Nog een Linkwood uit 1984, deze keer gebotteld door van Wees uit Nederland in hun ondertussen bijna beruchte The Ultimate reeks. Ja, The Ultimate heeft meer dan 1000 single cask releases op het actief en begint stilaan – vooral in Nederland – een beetje een cult-following te krijgen. Dit is er nog eentje uit de oude doos, gestookt in 1984 op 10-jarige leeftijd. Hij zit ondertussen al meer dan twee keer zo lang op fles, kijk eens aan. Afkomstig uit een sherryvat en versneden naar 43%. Aan het kleurtje te zien was het wellicht first fill, maar zekerheid heb ik niet.

Stevige, zoete neus op perzik, gebakken appels en sultanas. Hint van ananas op de BBQ. Mooie houtkruiden die toch vooral de fruitigheid haar ding laat doen. Melkchocolade, kersensnoep en winegums. Guimauve! Ik ben nu al fan.

Lekker olieachtig op de tong. Het fruit keert weer (sans ananas) maar wordt onmiddellijk omfloerst door een mooie kruidigheid van kaneel en nootmuskaat. Hint van kruidnagel en zoethout. Dat laatste wordt zelfs groots. Dan een heerlijk streepje woodsmoke dat de malt flink wat gewicht geeft.

De afdronk is geweldig lang, zachtjes drogend en zoet tot het eind.

Indrukwekkende Linkwood, maar helaas compleet onvindbaar geworden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).