Distilleerderij: Girvan
Regio: Schotland
Fles: Girvan 18 Year Old 1989/2008, Blackadder Raw Cask, oak barrel #110603, 238 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.7%

Bijtertje

Nog een grain uit de oude doos! Gestookt in 1989 en gebotteld in 2008 door Blackadder, de bottelaar die in zijn befaamde Raw Cask reeks wat vatresidu achterlaat. Ik moet bekennen dat ik niet zo heel veel ervaring heb met deze grain. Het is nog maar de zesde die ik proef.

De neus is veelbelovend op banaan, kokosnoot en perzik uit blik. Vanille en wat kruiden die me aan virgin oak doen denken. Tja, het is natuurlijk een ‘raw cask’ botteling. Lekker fruit en totaal verstoken van die typische, licht chemische geuren die je in grain vaak terugvind. Prima.

Onmiddellijk erg romig en pikant. Zoethout, witte peper, flink wat bitterheid van het hout en zelfs een zilt element gaan allemaal voor, waardoor het fruit op smaak best wel wat moeite heeft om er door te komen. Maar geduld loont. Opnieuw banaan en perzik, vooral. Maar nu ook een hint van lychee en wat witte chocolade. Tot slot nog wat popcorn. Maar het ABV maakt hem wel een bijtertje.

De afdronk is lang, zilt versus zoet met een bittertje op het sterfbed. Ik krijg het helemaal warm van.

Da’s een erg mooie grain. Dankjewel, Dominic!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).