Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Invergordon 30 Year Old 1988 Wemyss Malts

Tasting Notes Posted on 09/04/2021 16:53

Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 30 Year Old 1988/2018 ‘Waffles and Maple Syrup’, Wemyss Malts, Ex-Sherry Butt, 339 bts
Kleur: goud
ABV: 59.9%

Wafels met Ahornsiroop

‘Waffles and Maple Syrup’. Da’s de naam die Charles McLean en het tasting panel deze 30-jarige grain van Invergordon hebben gegeven. Dat laat maar weinig aan de verbeelding over, natuurlijk. Eens kijken of ik het daarmee eens ben.

Het is er boenk op. Wafels met ahornsiroop is het eerste wat ik ruik. Daaronder zitten ook nog toetsen van hooi, vanille en amandelschaafsel. Ik denk niet dat ik dit blind een grain had genoemd.

Op smaak dan weer wel. Want nu krijg ik weer die typische toetsen van potloodslijpsel, vanille bij de vleet, digestieve koekjes, maïs op de barbecue. En een mooi pepertje, waardoor je mond lekker warm wordt. De invloed van het sherryvat is duidelijk, maar blijft subtiel. Deze wordt erg lekker, inderdaad.

De afdronk is warm en lang met best wat kruiden van de eik.

Meer dan degelijke grain. Met dank aan Gunther voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Girvan 18 Year Old 1989 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on 09/04/2021 06:52

Distilleerderij: Girvan
Regio: Schotland
Fles: Girvan 18 Year Old 1989/2008, Blackadder Raw Cask, oak barrel #110603, 238 bts
Kleur: oud goud
ABV: 56.7%

Bijtertje

Nog een grain uit de oude doos! Gestookt in 1989 en gebotteld in 2008 door Blackadder, de bottelaar die in zijn befaamde Raw Cask reeks wat vatresidu achterlaat. Ik moet bekennen dat ik niet zo heel veel ervaring heb met deze grain. Het is nog maar de zesde die ik proef.

De neus is veelbelovend op banaan, kokosnoot en perzik uit blik. Vanille en wat kruiden die me aan virgin oak doen denken. Tja, het is natuurlijk een ‘raw cask’ botteling. Lekker fruit en totaal verstoken van die typische, licht chemische geuren die je in grain vaak terugvind. Prima.

Onmiddellijk erg romig en pikant. Zoethout, witte peper, flink wat bitterheid van het hout en zelfs een zilt element gaan allemaal voor, waardoor het fruit op smaak best wel wat moeite heeft om er door te komen. Maar geduld loont. Opnieuw banaan en perzik, vooral. Maar nu ook een hint van lychee en wat witte chocolade. Tot slot nog wat popcorn. Maar het ABV maakt hem wel een bijtertje.

De afdronk is lang, zilt versus zoet met een bittertje op het sterfbed. Ik krijg het helemaal warm van.

Da’s een erg mooie grain. Dankjewel, Dominic!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).