Distilleerderij: Invergordon
Regio: Schotland
Fles: Invergordon 11 Year Old 2009/2020 Duncan Taylor, The Octave, Cask #5227403, 113 bts
Kleur: licht goud
ABV: 55.2%

Gecondenseerde Melk

Invergordon is een jonge distilleerderij, gebouwd in 1959. Sinds 1993 maakt ze deel uit van Whyte & Mackay, die we vooral van Dalmore, Isle of Jura en Fettercairn kennen. Ik proef vandaag een erg jonge grain uit 2009, onlangs gebotteld van een Octave, een klein actief vat – gereconstrueerd van een sherryvat – waar de whisky nog drie maanden in gefinisht werd. Hij werd overigens geselecteerd door en gebotteld voor Drankenshop Bams uit Maastricht.

Houtlijm, stopverf, kokosnoot, potlood, varens, vaaswater, nagellakverwijderaar… dat en nog veel meer offreert deze jonge grain. Er zit zelfs een sneetje rosbief in deze neus. Vreemd, maar in zijn geheel werkt het wel… min of meer.

Hij is lekker romig op de tong. Typische grain met flink wat vanille, popcorn, kokosnoot en een flinke snuif witte peper. Best veel karakter voor zo’n jonge whisky, maar daar zal het kleine vat voor verantwoordelijk zijn, zonder twijfel. Ik lust dit wel. Doet wat aan zoete, gecondenseerde melk denken. De vreemde toetsen op de neus – noem ze gerust off-notes – keren hier gelukkig niet weer.

Wordt vrij bitter op de nasmaak, moet ik zeggen. Witloof? Nee, chicorei!

Een whisky die moeite heeft om me echt te bekoren. Dankjewel, Benny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).